Print deze pagina

Studiereis Bosnië

Reisverslag door studenten Welzijn Maastricht & Sittard & Haarverzorging

Zaterdag 26 mei • De reis begon om 6:00. Alles verliep goed en om 20:30 kwamen we aan in Villach. Hier hadden wij een overnachting. We gingen ‘s avonds nog even het stadje in. 

Zondag 27 mei • Om 7:00 konden we gaan ontbijten. Om 7:30 ging de reis weer verder richting Bosnië. Onderweg zie je heel veel bergen en mooie natuur dit maakt de reis een stuk prettiger. Ook moesten we door verschillende landen heen reizen en daarom door douane. Dit maakt het spannend want het kan zomaar zijn dat iedereen uit de bus moet en de hele bus gecontroleerd word, dit was maar 1 keer het geval. Om ongeveer 20:00 kwamen we aan in Ustikolina. Dit is waar we gingen overnachten en eten. Maandag 28 mei • De eerste projectdag. Allereerst hadden we om 9:00 een opening op de basisschool in Gorazde om ons project te openen. Vervolgens gingen we met ons groepje kappers naar de special needs kindjes. Dit zijn kinderen met een beperking. Met deze kindjes hebben we geknutseld. In de middag moesten we weer terug naar de basisschool en hier hebben we buiten spelletjes gedaan zoals; voetbal, bellenblazen, koekhappen, dansen, springtouwen. In de middag van 12:00 tot 13:30 is er altijd een pauze waar we gezamenlijk eten. Na de pauze zijn we naar het bejaardenhuis gegaan en hebben we gezellig met deze mensen gekletst. Om 16:00 zat onze dag erop en toen hadden we een flinke onweersbui. 

Dinsdag 29 mei • Met ons groepje gingen we deze dag naar het bergschooltje. We hadden besloten om de kindjes te gaan vlechten en schminken en daarna met ze naar buiten te gaan. De kinderen zouden in groepjes komen maar dit was niet het geval dus het was erg druk. Na de pauze gingen wij weer naar de basisschool en ook hier hebben we de haren van iedereen gevlochten. Toen het project om 16:00 weer eindigden gingen we met de hele groep van Leeuwenborgh naar de moskee. Hier kregen we een uitleg over het geloof en over de moskee en daarna mochten we kijken hoe de mensen deden bidden. 

Woensdag 30 mei • Onze vrije dag. Deze dag zijn wij naar Sarajevo geweest. Dit is de hoofdstad van Bosnië. Eerst kregen we van de buschauffeurs een rondleiding door Sarajevo. We gingen bijvoorbeeld kijken naar verwoeste gebouwen en plaatsen waar de olympische spelen hebben plaats gevonden in 1984. Daarna mochten we allemaal winkelen. 

Donderdag 31 mei • De laatste projectdag. In de ochtend gingen wij naar een kleine kleuteropvang genaamd de blauwe bloemen. Dit zijn hele kleine kindjes rond de 5 jaar. We hebben ons in groepjes gedeeld zodat de kinderen zelf konden kiezen wat ze wilde doen. Ze konden een vlieger maken, kleuren of kleien. Ze hebben ook nog een optreden voor ons gedaan. Na de pauze vond de afsluiting van ons project plaats op de basisschool. Een deel van de leeuwenborgh leerlingen zijn de oudere mensen gaan ophalen zodat hun konden komen kijken naar al die springende kindjes. Toen wij ons dansje gedaan hadden, bleek het dat hun ook nog iets voor ons hadden voorbereid. 3 leerlingen kwamen zingen, dit was zo mooi dat iedereen emotioneel raakte. Daarna kreeg iedere leerling van ons een mooi zelf geknutseld cadeautje. Toen we klaar waren op de basisschool kregen wij nog een rondleiding door een oorlogsmuseum, dit was heel erg indrukwekkend. Je krijgt een beeld hoe deze mensen geleefd hebben tijdens de oorlog. Hierna zijn we teruggegaan naar ons hotel. De organisator vanuit Bosnië (Vildana) is meegekomen met ons en heeft ons na het eten toegesproken hoe dankbaar ze ons was. Dit betekende heel veel voor ons. 

Vrijdag 1 juni, • Het project was ten einde en de terugreis kon beginnen. Om 6:00 zijn we weer vertrokken richting Oostenrijk waar we weer gingen overnachten. Hier kwamen wij rond 20:00 aan. Deze keer niet in Villach maar in Velden. Zaterdag 2 juni,• Nu echt naar huis. Om 6:30 vertrok de bus richting Maastricht en om 19:30 waren we dan na een ontzettend lange busreis eindelijk weer thuis. Het was een prachtige ervaring die we nooit zullen vergeten!


De ervaringen van de studenten zijn te volgen op de facebookpagina Leeuwenborgh naar Bosnië