Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality

Toerisme
Locatie Maastricht
Leerweg BOL
Niveau Niveau 3
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Hou jij van organiseren? Heb je een grote interesse in andere landen en reizen? En ben je communicatief, representatief en klantgericht? Dan is de opleiding zelfstandig medewerker travel & hospitality echt iets voor jou.

Als zelfstandig medewerker travel & hospitality ga je aan de slag in de sector toerisme; bij een hotel aan de receptie, als adviseur bij een reisbureau, bij de VVV of bij een touroperator in het buitenland, als mobiel reisagent (bv. bij TUI of Travel Counselors). Werk je op een vakantiebestemming, dan ben je het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je bent het visitekaartje van het bedrijf waar je werkt en hebt contact met gasten van over de hele wereld. Je begroet ze, checkt ze in en uit, beantwoordt de meest uiteenlopende vragen en handelt eventuele klachten netjes af. Gastvrijheid zit je in het bloed en je ziet commerciële kansen. Je voelt je thuis in binnen- en buitenland en je geeft je klanten of gasten een onvergetelijke belevenis.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Menslievend
Praktisch
Sociaal
Actief

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s, dan kun je starten met de opleiding:

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Overgangsbewijs 3 naar 4 havo.

Er zijn geen vrijstellingen voor deze opleiding.

“Mijn moeder heeft een eigen hotel, dus werken in het toerisme is mij met de paplepel ingegoten. Vooral het contact met klanten en het spreken van verschillende talen spreekt mij heel erg aan. Daarom heb ik ook voor deze opleiding gekozen. Er is veel aandacht voor talen en je leert echt hoe je in de praktijk met gasten moet omgaan. Je oefent bijvoorbeeld hoe je een klachtengesprek moet voeren of hoe het inchecken in een hotel verloopt. Binnenkort ga ik stage lopen in een hotel in Maastricht. En hopelijk kan ik over een tijdje in het hotel van mijn moeder gaan werken, dat lijkt me geweldig.”

Jhenou van Kooten (20 jaar), manager verkoop reizen/ front office manager

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Deze opleiding combineert theorie met praktijk. Op school krijg je een stevige basis met theorie die je tijdens je stage in de praktijk kunt brengen. De stage is een belangrijk deel van je opleiding.

Wat leer je?

Naast avo-vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap, worden ook je vaardigheden ontwikkeld die je straks nodig hebt:

 • Reizen
 • Moderne vreemde talen
 • Hospitality
 • Topografie
 • Reserveringen
 • Beroepspraktijk (binnen- en buitenlandse stage en bedrijfsbezoeken)
 • 21e-eeuwse skills

Wij bieden volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Spaans in de beroepscontext A2 of Frans in de beroepscontext A2
 • Leidinggeven

Stages

De toeristische sector biedt je veel mogelijkheden. Zorg je voor een vriendelijke ontvangst in een hotel? Maak je toeristen wegwijs bij de VVV of een ANWB-winkel? Vind je het leuk om (exclusieve) reizen samen te stellen en te verkopen? Of ga je op avontuur in het buitenland en ben je het aanspreekpunt bij een touroperator? Jij kiest.

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

Afronding

Je doet een instellingsexamen voor centrale keuzedelen, een Cito-examen voor Nederlands, Engels en rekenen en een proeve van bekwaamheid na je stage. Daarnaast doe je een aantal beroepsspecifieke examens. Alles positief afgerond? Dan ontvang je een mbo-diploma zelfstandig medewerker travel & hospitality niveau 3.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Boeken, een laptop en digitale leermiddelen.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.