Verkoper

Handel
Locatie Maastricht
Leerweg BOL
Niveau Niveau 2
Duur 2 jaar
Print deze pagina

Vind je het leuk om in een winkel te werken en heb je een commerciële instelling? Vind je het een uitdaging elke klant tevreden naar buiten te laten gaan? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Als verkoper in de detailhandel vind je het leuk om klanten zó goed te helpen dat ze graag weer bij je terugkomen. Door je snel in te leven in de klant, weet je zijn behoefte snel in te schatten en kun je hem écht goed helpen. Je staat klanten netjes en vriendelijk te woord, verkoopt producten en rekent ze af. Daarnaast heb je oog voor de winkel: ziet die er netjes en aantrekkelijk uit? Samen met je collega’s zorg je voor een gezellige sfeer in de zaak. Je werkt vaak in een team, dus kunnen samenwerken is belangrijk. Ook achter de schermen moet alles goed geregeld zijn: hoe is het met de voorraad en moet die nog aangevuld worden?

Je bent klantgericht en denkt commercieel. Daarnaast ben je servicegericht en flexibel.

Belangrijke eigenschappen die je nodig hebt en gaat ontwikkelen zijn:

 • Klantgerichtheid
 • Luisteren
 • Commercieel inzicht
 • Samenwerken
Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Actief
Sociaal
Beheerst
Creatief

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg nodig. Voordat je start met de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Tijdens de opleiding krijg je met elk aspect van het ‘verkopen’ te maken. Alles wat je nodig hebt om een goede verkoper te worden. Omdat je dit vak het beste in de praktijk leert, is de opleiding een combinatie van leren op school (theorie) en leren in een erkend leerbedrijf (praktijk).

Wat leer je?

De opleiding is opgebouwd uit 2 kerntaken. Dit is lesstof over een bepaald deel van het vak. Denk aan: het verzorgen en verwerken van goederen, verkopen, adviseren en service verlenen, afhandelen van verkooptransacties (kassa) enzovoorts.

Naast een aantal avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap, volg je vakken die je straks nodig hebt in je beroep:

 • Bedrijfseconomie
 • Gastlessen

Voor opdrachten die je op school doet, heb je vaak informatie nodig uit het leerbedrijf (je stageplek).

Stages

Je loopt stage in een winkel en een branche die je aanspreekt: food, mode, parfumerie, doe-het-zelf, supermarkt en sport. Een grote zaak of een speciaalzaak. Jij kiest.

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 2 jaar, inclusief stages.

Afronding

Met een proeve van bekwaamheid: een praktijkexamen, laat je zien dat je een goede verkoper bent. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoet aan de eisen van Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Alles positief afgesloten? Dan ontvang je een mbo-diploma verkoper niveau 2.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Laptop, boeken en digitale leermiddelen.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.