Verkoopspecialist

Handel
Locatie Maastricht
Leerweg BBL
Niveau Niveau 3
Duur 2 jaar
Print deze pagina

Als verkoopspecialist in een winkel, ben je gespecialiseerd in een bepaald product. Hierover adviseer je klanten en collega’s. Ben je daarnaast klantgericht en zie je commerciële kansen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Als verkoopspecialist ben je de productspecialist binnen de verkoopberoepen. Jij kent een product door en door, adviseert erover en bent op de hoogte van specifieke regels, procedures én trends binnen de branche. Je weet verkoopgegevens te vertalen naar voorstellen om de verkoop in de winkel te stimuleren. Al je kennis zet je in om klanten te inspireren met verkoopargumenten en op wensen van de klant in te spelen. Hierbij heb je een open en uitnodigende houding nodig, schakel je snel en heb je (vak)specialistische kennis paraat. Ook zet je jouw kennis van winkelpresentatie en promotie in om het product vernieuwend en inspirerend onder de aandacht van de klant te brengen. Je maakt artikelen op een aantrekkelijke manier op maat of gebruiksklaar, demonstreert het gebruik en adviseert hierover. Ook voor collega’s ben jij degene waar ze naartoe komen als ze iets willen weten over jouw product. Je bent hét aanspreekpunt voor klanten én collega’s.

Belangrijke eigenschappen die je nodig hebt en die je gaat ontwikkelen zijn:

 • Commercieel inzicht
 • Communicatief sterk
 • Klantgericht
 • Enthousiast
Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Actief
Sociaal
Beheerst
Creatief

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Een mbo-diploma niveau 2.
 • Een arbeidscontract van minimaal 20 uur per week ( in een erkend leerbedrijf).

Belangrijk om te weten

Er zijn geen vrijstellingen mogelijk voor deze opleiding.

“Na mijn grafische opleiding kon ik geen werk vinden in die richting. Uiteindelijk besloot ik commerciële economie aan het hbo te studeren, om zo carrière te maken in een commerciële functie. Daarvoor moest ik eerst een mbo-diploma in een commerciële richting halen. Ik koos voor de opleiding verkoopspecialist bij Leeuwenborgh. Hier kon ik de tweejarige opleiding versneld volgen. Inmiddels ben ik, mede dankzij de steun en het vertrouwen van de docenten, zo goed als klaar binnen anderhalf jaar. En ik heb een vaste baan gevonden: als grafisch medewerker/verkoper bij een groothandel. Een perfecte combinatie voor mij. Of ik die hbo-opleiding nog ga doen? De toekomst zal het leren.”

Tymo Willems (24 jaar), verkoopspecialist

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Tijdens de opleiding krijg je met elk aspect van het ‘verkopen’ te maken, van klantadvies tot financiën. Alles wat je nodig hebt om een goede verkoopspecialist te worden. Omdat je dit vak het beste in de praktijk leert, is de opleiding een combinatie van leren op school (theorie) en leren in een erkend leerbedrijf (praktijk). Je gaat dan 1 dag in de week naar school. Daarnaast is het noodzakelijk dat je een arbeidscontract hebt van minimaal 20 uur per week ( in een erkend leerbedrijf).

Wat leer je?

De opleiding is opgebouwd uit 3 kerntaken. Denk aan:

 • Verzorgen van de goederenstroom en winkelpresentatie
 • Optimaliseren van de verkoop
 • Voert verkoop- en advies activiteiten uit

Naast een aantal avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap, volg je vakken die je straks nodig hebt in je beroep:

 • Bedrijfseconomie
 • Marketing
 • Leidinggeven

Voor opdrachten die je op school doet, heb je vaak informatie nodig uit het leerbedrijf (je stage/werkplek).

Duur

De opleiding duurt 2 jaar

Afronding

Een proeve van bekwaamheid en een positieve stage laten zien of je een goede verkoper bent. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoet aan de eisen van Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Alles met een positieve beoordeling afgerond? Dan ontvang je een mbo-diploma verkoopspecialist niveau 3.

Praktische zaken voor deze opleiding

Cursusgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het cursusgeld voor BBL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 588

Dit heb je nodig

Laptop, boeken en digitale leermiddelen.

Start-/instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.