Manager Retail Topklas

Handel
Locatie Maastricht
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Ben jij een snelle leerling met interesse in de detailhandel? Zie je jezelf later wel in een hogere managementfunctie? Dan is de Topklas een goede stap op weg naar een succesvolle hbo-studie.

Als manager Retail ben je een ondernemer die zelf initiatief neemt om een onderneming zo goed mogelijk te laten draaien. Je hebt discipline en bent als leidinggevende een voorbeeld op jouw afdeling of binnen je filiaal. Je durft beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Je legt gemakkelijk contact, weet anderen te overtuigen en communiceert op prettige wijze met medewerkers, klanten en andere betrokkenen. Zo bouw je een relatie met medewerkers en klanten op en zorg je dat jouw afdeling of filiaal goed functioneert. Voor je filiaal of afdeling denk je commercieel: je denkt vanuit de klant, zoekt kansen en weet hoe je het beste in het belang van de organisatie én de klant kan opereren. Bij dit alles houd je je aan de afspraken die je hebt gemaakt met de eigenaar van je winkel.

Belangrijke eigenschappen die je nodig hebt en gaat ontwikkelen zijn:

 • Commercieel inzicht
 • Communicatief
 • Consequent / gedisciplineerd
 • Leidinggevende kwaliteiten
 • Klantgericht
Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Creatief
Praktisch
Sociaal
Zelfstandig

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

 • Een vmbo-diploma theoretische leerweg of plus een intake.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Om straks goed de functie van manager Retail te kunnen uitoefenen, krijg je in de opleiding met elk aspect van ‘detailhandel’ te maken. Is dat enerzijds inhoudelijke kennis over Retail - van klantadvies tot voorraadbeheer -, anderzijds is er aandacht voor het managen van een Retail bedrijf en de ontwikkeling van jouw managementvaardigheden. Omdat je het vak het beste in de praktijk leert, is de opleiding een combinatie van leren op school (theorie) en leren in een erkend leerbedrijf (praktijk).

Wat leer je?

De opleiding is opgebouwd uit kerntaken. Dit zijn beroep specifieke onderdelen van waaruit de leerstof voor de vakken beschreven wordt. Denk aan: Het beheren van de goederenstroom en voorraad. Het coördineren en uitvoeren van verkoopactiviteiten. Het leiding geven en het begeleiden van personeel in een organisatie.

Naast een aantal avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap, volg je o.a. vakken die je straks nodig hebt in de praktijk:

 • Bedrijfseconomie
 • Marketing
 • Management

Daarom de Topklas!

Omdat we intensief samenwerken met Zuyd Hogeschool, sluit de Topklas naadloos aan op de hbo-opleiding commercieel management. Daar word je opgeleid voor een managementfunctie in een grote onderneming. De extra’s van de Topklas:

 • Je gaat sneller door de leerstof heen
 • Op stage wordt meer van je verwacht
 • Het derde leerjaar staat volledig in het teken van doorstuderen: je krijgt extra vakken zoals: statistiek, wiskunde, administratie en recht om beter voorbereid de stap naar het HBO te maken.
 • Tijdens de opleiding ga je ook een blok van 10 weken lessen volgen bij Zuyd Hogeschool in Sittard.

Stages

Je loopt stage in een zaak en een branche die je aanspreekt: food, mode, parfumerie, doe-het-zelf, supermarkt en sport. Een grote zaak of een bijzondere speciaalzaak. Jij kiest.

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stages.

Afronding

Om het mbo-diploma Topklas manager Retail niveau 4 te behalen, moet je in een proeve van bekwaamheid laten zien of je voldoende managementkwaliteiten in huis hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoet aan de eisen van Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Laptop, boeken en digitale leermiddelen.

Start-/instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.