Schoonheidsspecialist

Uiterlijke verzorging
Locatie Sittard (Milaanstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 3
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Je hebt veel interesse in uiterlijke verzorging, je vindt het leuk om met je handen te werken en je adviseert mensen graag? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Als schoonheidsspecialiste weet je alles van huid- en lichaamsverzorging. Je verzorgt handen en nagels en geeft gezichtsbehandelingen. Ook adviseer je klanten over hun huid en verkoop je bijbehorende producten. Luisteren en een praatje maken is een belangrijk deel van je werk, je kunt dan ook goed met mensen omgaan. Je gaat professioneel, zorgvuldig en hygiënisch te werk, zodat klanten weten dat ze bij jou in goede handen zijn en helemaal kunnen ontspannen.

Heb je interesse in de opleiding en wil je graag een dag meelopen? En ben je een 4e jaars vmbo kb, vmbo tl, havo 4 of mbo 2/3 student?

Praktisch
Beheerst
Menslievend
Sociaal

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met minimaal:

 • Een mbo niveau 2 diploma of vmbo-kb of vmbo-tl
 • Ook deelnemers met een gedeeltelijke of volledige havo-, vwo- of gelijkwaardige opleiding kunnen instromen

Meld je aan voor 1 april 2018 in verband met de wet op toelatingsrecht.

Belangrijk om te weten

Voor deze opleiding gelden geen standaard vrijstellingen. Tijdens het intakegesprek is het mogelijk uitzonderingen te bespreken.

Wij bieden deze opleiding ook op niveau 4 aan, zie Allround Schoonheidsspecialist.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Als schoonheidsspecialist maak je niet alleen mensen mooier, maar je laat ze ook ontspannen en tot rust komen. Dit zorgt voor een gezonde balans voor lichaam en geest. Het spreekt voor zich dat theorie en praktijk belangrijk zijn. Ook wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van de juiste professionele houding die bij het beroep van schoonheidsspecialist hoort. In de theorielessen leer je onder andere over de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam. Bij praktijklessen kun je onder meer denken aan gelaat- en lichaamsmassage, harsen, het aanbrengen van maskers en epileren.

Wat leer je?

De basisopleiding is breed. Je krijgt vakken als:

 • Theorie van de praktijk
 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Ondernemerschap
 • Loopbaan & burgerschap
 • Omgangskunde
 • Praktijksimulatielessen

Uiteraard krijg je ook de vakken Nederlands, Engels en rekenen

Welke keuzedelen zijn er?

In het tweede en derde jaar kies jij één of meerdere keuzedelen. Deze vergroten je kansen op de arbeidsmarkt of zijn gericht op een doorstroom naar een hoger opleidingsniveau.

Een keuzedeel is een verdieping en een verbreding van je opleiding. Per leerjaar ben je 240 uur bezig met het keuzedeel. Deze uren bestaan afhankelijk van het keuzedeel in meer of mindere mate uit praktijk en theorielessen op school, thuisopdrachten, gastcolleges en bedrijfs- en/of schoolbezoeken. Elk keuzedeel wordt afgenomen met een praktijk- en/of theorie-examen of je maakt een portfolio.

De keuzedelen zijn:

 • Visagie
 • Nagelstyling
 • Wellness en sauna (vanaf 2019/2020)
 • Hairstyling
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Doorstroom hbo

Stages

Een belangrijk onderdeel van de opleiding vormt de beroepspraktijkvorming, ofwel de stage. Daar sta je met beide benen in de praktijk waar je al het geleerde van school kunt toepassen en waar je natuurlijk nog veel meer vaardigheden leert van de praktijkopleider. In je opleiding is een winkelstage, salonstage en wellness stage (eventueel in het buitenland) opgenomen. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voor waarde om het diploma te halen.

Afronding

Je rondt je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid en het presenteren van een ondernemersplan in leerjaar 3. Na afronding ontvang je een mbo-diploma schoonheidsspecialiste niveau 3. Daarna kun je doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4, bijvoorbeeld allround schoonheidsspecialist(e).

Pedicure

Heb je de opleiding schoonheidsspecialist afgerond en in het bezit van een diploma dan kun je ervoor kiezen om de verkorte pedicure opleiding (niveau 3) te gaan volgen. De pedicure opleiding duurt één schooljaar. Je volgt dan twee dagen per week de lessen op school en je werkt twee dagen in een bedrijf als pedicure. Belangrijk is om op tijd opzoek te gaan naar een geschikte stageplaats.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Studiemiddelen

Voor deze opleiding heb je in ieder geval boeken, materialen, bedrijfskleding en een laptop nodig.

Start- /instroommomenten

Je kunt de opleiding alleen direct na de zomervakantie starten.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.