Office assistant

Office- en management support
Locatie Maastricht
Leerweg BOL
Niveau Niveau 3
Duur 2 jaar
Print deze pagina

Ben jij een echte multitasker die graag dingen regelt? Wil jij hét aanspreekpunt in een organisatie zijn? Ben je stressbestendig, flexibel en zelfstandig? Kies dan voor deze opleiding.

Als Office assistant organiseer, plan en communiceer je. Je beheert agenda’s, beantwoordt de telefoon, houdt dossiers bij, regelt post- en mailverkeer, ontvangt gasten, notuleert bij vergaderingen en organiseert bijeenkomsten. Je houdt je bezig met communicatie via social media en werkt met diverse moderne officepakketten. Kortom, je zorgt voor een perfecte ondersteuning van je leidinggevende en andere collega’s op je afdeling. Jouw goede ondersteuning is onmisbaar binnen een bedrijf.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Zelfstandig
Actief
Betrokken
Creatief

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s of certificaten, dan kun je starten:

 • Een vmbo-diploma theoretische leerweg met een voldoende voor Nederlands en Engels.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg en een voldoende voor Nederlands en Engels.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

De functie van Office assistant is zéér veelzijdig. Je bent van alle markten thuis en een spin in het web. Geen dag is hetzelfde! Communicatie, samenwerken, organisatie en taal zijn belangrijke aspecten binnen de functie. Aan die vakken, zowel theorie als praktijk, wordt dan ook veel aandacht besteed tijdens je opleiding. Theorie pas je toe in praktijkopdrachten, projecten, workshops en simulaties. Tijdens die momenten werk je zowel individueel als samen met andere studenten. Praktijkervaring doe je vervolgens op tijdens je stages.

Naast vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap, wordt veel aandacht besteed aan de praktijk. Middels projecten, simulaties en trainingen worden ook de vaardigheden ontwikkeld die je straks nodig hebt in je rol als Office assistant:

 • Organiseren, regelen en plannen
 • Ontwikkelen/versterken sociale vaardigheden
 • Professioneel communiceren (zowel schriftelijk als mondeling)
 • Communiceren in vreemde talen (Engels, Duits en Frans)
 • Zelfstandig werken én samenwerken
 • Werken onder druk
 • Nauwkeurig en betrouwbaar werken
 • Prioriteiten stellen
 • Jezelf presenteren en representatief zijn voor een instelling of bedrijf

Stages

In het eerste leerjaar loop je 8 weken stage. In leerjaar 2 begin je met een stage van 16 weken. We hebben contacten met verschillende type bedrijven, zodat we jouw interesse kunnen matchen met een bedrijf.

Duur van de opleiding

De opleiding duurt 2 jaar, inclusief stage. Ná het behalen van het niveau 3 diploma kun je doorstromen naar het 2e leerjaar van niveau 4.

Afronding

Je rondt de opleiding af met schriftelijke-, mondelinge- en vaardigheidsexamens. Een positieve beoordeling van je stage is noodzakelijk. Alles gehaald? Dan ontvang je een mbo-diploma office assistant niveau 3.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Studiemiddelen

Voor deze opleiding heb je in ieder geval boeken, een laptop en digitale leermiddelen nodig.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie en alleen op de locatie Maastricht.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.