Manager Retail

Handel
Locatie Maastricht
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Lijkt het je leuk om verantwoordelijk te zijn voor alles in en om een winkel? Neem jij graag initiatief en ben je gedisciplineerd? Kies dan voor de opleiding tot manager Retail.

Als manager Retail ben je een ondernemende persoonlijkheid die zelf initiatief neemt om een winkel zo goed mogelijk te laten draaien. Je hebt discipline en bent als leidinggevende een voorbeeld op jouw afdeling of binnen je filiaal. Je durft beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen. Je legt gemakkelijk contact, weet anderen te overtuigen en communiceert op prettige wijze met medewerkers, klanten en andere betrokkenen. Zo bouw je een relatie met medewerkers en klanten op en zorg je dat jouw afdeling of filiaal goed functioneert. Je begeleidt medewerkers en verzorgt de planning. Ook zorg je dat de winkel er aantrekkelijk uitziet en dat artikelen op het juiste moment worden ingekocht. Bij dit alles houd je je aan de afspraken die je hebt gemaakt met de eigenaar van je winkel.

Belangrijke eigenschappen die je nodig hebt en te ontwikkelen zijn:

 • Commercieel inzicht
 • Klantgericht
 • Gedisciplineerd
 • Leidinggevende kwaliteiten
Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Creatief
Praktisch
Sociaal
Zelfstandig

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

 • Een vmbo-diploma Kader of theoretische leerweg
 • Een mbo-diploma niveau 3, bij voorkeur in de retail richting.

Belangrijk om te weten

Er zijn geen vrijstellingen mogelijk voor deze opleiding.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Om straks goed de functie van manager Retail te kunnen uitoefenen, krijg je in de opleiding met elk aspect van ‘detailhandel’ te maken. Is dat enerzijds inhoudelijke kennis over Retail - van klantadvies tot voorraadbeheer -, anderzijds is er aandacht voor het managen van een Retail bedrijf en de ontwikkeling van jouw managementvaardigheden. Omdat je het vak het beste in de praktijk leert, is de opleiding een combinatie van leren op school (theorie) en leren in een erkend leerbedrijf (praktijk).

Wat leer je?

De opleiding is opgebouwd uit kerntaken. Dit zijn beroeps specifieke onderdelen van waaruit de leerstof voor de vakken beschreven wordt. Denk aan: Het beheren van de goederenstroom en voorraad. Het coördineren en uitvoeren van verkoopactiviteiten. Het leiding geven en het begeleiden van personeel in een organisatie.

Naast een aantal avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap, volg je o.a. vakken die je straks nodig hebt in je functie:

 • Bedrijfseconomie
 • Marketing Management

Stages

Je loopt stage in een zaak en een branche die je aanspreekt: food, mode, parfumerie, doe-het-zelf, supermarkt of sport. Een grote zaak of een bijzondere speciaalzaak. Jij kiest.

Duur van de opleiding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stages.

Afronding

Om het mbo-diploma manager Retail niveau 4 te behalen, moet je in een proeve van bekwaamheid laten zien of je voldoende managementkwaliteiten in huis hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoet aan de eisen van Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Laptop, boeken en digitale leermiddelen.

Start-/ instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.