Luchtvaartdienstverlener

Toerisme
Locaties Maastricht, Maastricht-Airport
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Wil jij graag met mensen werken in een verantwoordelijk, dynamisch en dienstverlenend beroep? En ben je sociaal vaardig, representatief en flexibel? Dan past de opleiding tot luchtvaartdienstverlener bij jou!

Als gastvrouw of -heer ben je het visitekaartje van je luchtvaartmaatschappij. Als steward, stewardess en purser in het vliegtuig ben je medeverantwoordelijk voor een veilige omgeving aan boord en zorg je dat het de passagiers aan niets ontbreekt. Werk je op de grond, dan zorg je voor het inchecken, assisteer je passagiers bij het zelf-inchecken, begeleid je hen naar de terminal en beantwoord je vragen over de vlucht. Een andere mogelijkheid is dat je bij bedrijven werkt binnen de toeristische sector die gevestigd zijn op een luchthaven.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Betrokken
Sociaal
Verantwoordelijk
Zelfstandig

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s of overgangsbewijs, dan kun je starten met de opleiding:

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor vrijstellingen.

Voor deze opleiding gelden aanvullende fysieke eisen. Na je aanmelding ontvang je hierover een document van de opleiding dat je ondertekend moet insturen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Belangrijk om te weten

Ook belangrijk: in deze beroepen is het belangrijk dat je stressbestendig bent, goed kunt schakelen oplossingsgericht te werk gaat.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Je wordt opgeleid tot beginnend professional in de luchtvaart.

Wat leer je?

De opleiding combineert theorie en praktijk. De stage is een belangrijk deel van je opleiding. Naast algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap, volg je vakken die passen bij het profiel dat je kiest. Daarnaast is er ook aandacht voor de vaardigheden die je straks in je beroep nodig hebt. Voorbeelden van vakken zijn:

 • Hospitality
 • Luchtvaartdienstverlening (cabine en passage)
 • Vreemde talen (Engels, Duits, Frans)
 • 21e-eeuwse skills

Wij bieden volgende keuzedelen aan:

 • Internationaal 1
 • Frans in de beroepscontext A2
 • Spaans in de beroepscontext A2
 • Topservice
 • Voorbereiding hbo of Oriëntatie op ondernemerschap

Stages

Praktijkervaring doe je op bij (internationale) luchthavens, luchtvaartmaatschappijen of afhandelingsbedrijven

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

Afronding

Je doet een instellingsexamen voor centrale keuzedelen, theorie-examens en een proeve van bekwaamheid na je stage. Alles positief afgerond? Dan ontvang je een mbo-diploma luchtvaartdienstverlener niveau 4.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Boeken, een laptop en digitale leermiddelen.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.