Logistiek Supervisor

Logistiek
Locatie Sittard (Arendstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Goederen, planningssystemen en mensen, je stemt het perfect op elkaar af. Van leverancier tot klant. Lijkt het je een uitdaging om het hele distributie- en planningtraject in de vingers te krijgen? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Logistiek supervisor is een verantwoordelijke en brede taak. Je stuurt logistiek teamleiders en medewerkers aan, bewaakt de voortgang van processen, organiseert werkoverleggen en ziet erop toe dat hulpmiddelen, materialen en de inventaris goed functioneren en aan de eisen voldoen. Ook personeelsbeleid behoort tot je taken: je adviseert over de personeelsbehoefte, je selecteert, begeleidt en beoordeelt medewerkers. Daarnaast onderhoud je zakelijke contacten, sluit je contracten en handel je klachten netjes af. Als logistiek supervisor ben je werkzaam in de de dienstverlenende, handels-, productie- en transportsector.

Benieuwd naar deze opleiding? Kom dan naar de open dag!

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Rationeel
Praktisch
Verantwoordelijk
Volgzaam

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s, dan kun je toegelaten worden tot de opleiding:

 • Vmbo-opleiding kader, gemengde of theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 Havo
 • Een mbo-opleiding vanaf niveau 2

In principe zijn er geen vrijstellingen mogelijk. Maar er zijn uitzonderingen: stroom je in een hoger leerjaar in, dan is vrijstelling mogelijk voor Nederlands, Engels en rekenen omdat je al eerder examens hebt afgelegd.

Belangrijk om te weten

Er vindt een intakegesprek op basis van je diploma en de resultaten bij je vooropleiding. Goede resultaten voor Nederlands, Engels, wiskunde en economie werken in je voordeel tijdens de opleiding.

“Eerlijk gezegd had ik geen idee welke opleiding ik wilde doen na het vmbo. Op de open dag van Leeuwenborgh ontdekte ik de opleiding voor logistiek supervisor. Die sprak me meteen aan, omdat het zo’n gevarieerde opleiding is. Je leert er hoe je een logistiek proces in een bedrijf goed laat verlopen en hoe je het bewaakt. Maar ook de financiële kant wordt behandeld én je leert leidinggeven. Als supervisor stuur je immers een heel team aan. Al die verschillende facetten komen nu ook aan bod tijdens mijn stage bij Sabic. Op dit moment is het nog vooral meekijken, maar straks ga ik ook echt meewerken. Daar heb ik veel zin in. Sowieso heb ik de smaak goed te pakken: hierna wil ik nog een logistieke opleiding op hbo-niveau doen.”

Mick Magnée (20 jaar), logistiek supervisor

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Deze opleiding combineert theorie met praktijk. Vanaf het eerste jaar ga je aan de slag in het werkveld en volg je tegelijkertijd lessen. Datzelfde geldt in het 2e en 3e jaar.

Wat leer je?

Om na je opleiding meteen goed als logistiek supervisor aan de slag te kunnen, heb je flink wat vakkennis en beroepsvaardigheden nodig. Naast de avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap, volg je beroepsgerichte vakken:

 • Logistiek
 • Logistiek rekenen
 • Lean
 • Beroepsgerichte talen

Keuzedelen:

 • Duits
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Duurzaamheid
 • Voorbereiding hbo

Stages

Praktijkervaring doe je op bij groothandelsbedrijven, transportbedrijven, logistieke dienstverleners, distributiecentra, warehouses en productiebedrijven. Denk aan UPS, VDL Nedcar, Medtronic, Abbott, Boston Scientific, DocMoris, Rockwool, Sabic, DSM, Maastricht-Aachen Airport. Kies je voor een kleiner bedrijf, dan zijn je werkzaamheden breder, kies je voor een groter bedrijf dan werk je meer specialistisch.

Duur van de opleiding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

Afronding

Je rondt de opleiding af door het behalen van je proeve van bekwaamheid en theorie-examens over logistiek en de algemene vakken. Alles positief afgesloten? Dan ontvang je een mbo-diploma logistiek supervisor niveau 4.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Boeken en digitale leermiddelen.

Start-/instroommoment(en)

De opleiding start direct na de zomervakantie. Het is - bij uitzondering - mogelijk om later in te stromen, tot uiterlijk 31 januari.

Wil je nog later instromen, dan beoordelen we dat in een intakegesprek en bekijken we de afgeronde en/of gevolgde opleiding.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.