Leidinggevende Leisure & Hospitality

Toerisme
Locatie Maastricht
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Ben jij creatief, houd je van organiseren en span je je graag in om de gasten de ultieme vakantiebeleving te bezorgen? Ben je oplossingsgericht? Beschik je over goede sociale, communicatieve of leidinggevende vaardigheden of wil je deze graag leren? Ben je daarnaast stressbestendig en neem je vaak het initiatief? Dan is de opleiding tot leidinggevende leisure & hospitality iets voor jou.

Als leidinggevende leisure & hospitality ben je mede eindverantwoordelijk voor een optimale dienstverlening aan klanten en/of gasten in bedrijven die gericht zijn op recreatie, toerisme en vrije tijd (bv. een vakantiepark, een camping, een attractiepark, een evenementenbureau, …). Je levert een bijdrage aan het bedrijfsbeleid, stelt begrotingen op, bewaakt budgetten en je geeft leiding aan medewerkers. Plannen van personeel, werkoverleg en het voeren functioneringsgesprekken behoren ook tot je taken. Je ziet commerciële kansen, hebt oog voor de klant en durft knopen door te hakken.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Menslievend
Praktisch
Sociaal
Actief

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s of overgangsbewijs, dan kun je starten met de opleiding:

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of;
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 havo.

In sommige gevallen kom je in aanmerking voor vrijstellingen.

“Ik heb bij Leeuwenborgh de opleiding leisure & hospitality en front office manager gevolgd. Een leuke opleiding, met een fijne sfeer en behulpzame docenten. Wat ik vooral heel prettig vond, was dat ik mijn eigen studiepad kon volgen. Daardoor kon ik de opleiding in twee jaar doen in plaats van drie jaar, en ook nog eens in twee richtingen tegelijk. In mijn eerste stage werkte ik bij het animatieteam in een hotel op Tenerife. Dat beviel zo goed, dat ik ook voor mijn tweede stage in hetzelfde hotel aan de slag kon, maar dan aan de receptie. Na deze stage kreeg ik hier meteen een baan aangeboden als receptioniste. Inmiddels heb ik een vast contract en geniet ik nog elke dag van deze leuke en veelzijdige job op dit zonnige eiland.”

Sabine Struiken (21 jaar), leidinggevende leisure & hospitality

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Deze opleiding combineert theorie met praktijk. Vanaf het eerste jaar ga je aan de slag in het werkveld en volg je tegelijkertijd lessen. Datzelfde geldt in het 2e en 3e jaar.

Wat leer je?

Naast avo-vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en moderne vreemde talen, worden ook je vaardigheden ontwikkeld die je straks nodig hebt op het gebied van Leisure & hospitality:

 • Activiteitenbegeleiding en –organisatie
 • Entertainment
 • Sport en spel
 • Excellente dienstverlening
 • Hospitality/gastvrijheid
 • Reserveringssystemen
 • 21e-eeuwse skills
 • Economische vakken

Welke richtingen kun je kiezen?

Wij bieden volgende keuzedelen aan:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Spaans in de beroepscontext A2 of Frans in de beroepscontext A2
 • Internationaal 1 of Voorbereiding hbo of Oriëntatie op ondernemerschap of Ondernemerschap mbo
 • Zakenreizen

Stages

Praktijkervaring doe je op in een vakantiepark, een camping, een attractiepark, een evenementenbureau, hotel, toeristische diensten, …

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

Afronding

Je doet een instellingsexamen voor centrale keuzedelen, een Cito-examen voor Nederlands, Engels en rekenen en een proeve van bekwaamheid na je stage. Alles positief afgerond? Dan ontvang je een mbo-diploma leidinggevende leisure & hospitality niveau 4.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Boeken, laptop en digitale leermidddelen.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.