Junior Assistent Accountant

Financiële beroepen
Locaties Maastricht, Sittard (Arendstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Werk je graag met cijfers en computers? Ben je een pietje precies en heb je een klantgerichte houding? Kies dan voor de opleiding tot junior assistent accountant.

Als junior assistent accountant ondersteun je de accountant en controleer je de financiële administratie van verschillende bedrijven. Je taken zijn divers: je controleert btw-aangiftes, je stelt belastingaangiften op, ondersteunt bij het maken van jaarrekeningen, noem maar op. Een belangrijke rol, want bedrijven baseren hun strategie op basis van de cijfers en resultaten die jij mede hebt aangeleverd. In deze functie heb je regelmatig contact met je klanten, dus je moet klantgericht en communicatief sterk zijn. Financiële programma’s draaien op verschillende soorten software; dat is geen probleem voor je, die maak je je snel eigen.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Rationeel
Betrokken
Actief
Beheerst

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je:

 • een vmbo-diploma gemengde, theoretische of kaderberoepsgerichte leerweg nodig, met bij voorkeur wiskunde,
 • Een gedeeltelijke of volledige havo opleiding? Met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo ben je toelaatbaar tot leerjaar 1.

Belangrijk om te weten

Heb je een havo-diploma? volg dan een versneld traject!

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Werken op een accountants- en administratiekantoor vraagt flink wat economische kennis. Tijdens je opleiding krijg je een stevige basis. Daarnaast leer je het vak vooral ook in de praktijk. Projecten doen en stage lopen vormt een wezenlijk onderdeel van je opleiding!

Wat leer je?

De vakken die je onder andere nodig hebt voor dit beroep:

 • Bedrijfsadministratie
 • Bedrijfseconomie
 • Fiscale kennis
 • Nederlands
 • Engels
 • Digitale vaardigheden
 • Simulaties en projecten
 • Loopbaan & burgerschap
 • Rekenen

Stages

Praktijkervaring doe je op bij een administratie- of accountantskantoor.

Duur van de opleiding

De opleiding junior assistent accountant duurt 3 jaar. Het versnelde traject duurt 2 jaar (met Havo diploma)

Afronding

Heb je alles gehaald, dan ontvang je een mbo-diploma junior assistent accountant niveau 4.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Studiemiddelen

Voor deze opleiding heb je in ieder geval boeken, een laptop en digitale leermiddelen nodig.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.