ICT Beheerder

ICT-Lyceum
Locaties Maastricht, Sittard (Arendstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

We kunnen niet meer zonder goed opgeleide ICT’ers en was je vroeger een nerd als je gek was op computers en alles wat daarmee te maken heeft. Tegenwoordig kijkt men heel anders naar de mensen van ICT. Zij zijn het die problemen met computers en netwerken oplossen en deze installeren en onderhouden.

Het werk van een ICT’er is vergelijkbaar met dat van de automonteur. Zoals een automonteur aan de auto van een klant sleutelt om te zorgen dat deze weer met veel plezier van zijn voertuig kan genieten, zorgt een ICT’er er voor dat het de ICT-middelen van de klant incidentvrij functioneren. En daar waar de automonteur niet zelf de auto bestuurt zit een ICT’er tijdens zijn werk niet te surfen, gamen of te downloaden.

Een ICT’er is klantgericht, kritisch, creatief en flexibel. Hij kan goed samenwerken in multidisciplinaire teams én communiceren met mensen op alle niveaus. Hij werkt nauwkeurig, heeft doorzettingsvermogen en kan goed omgaan met tijdsdruk.

Als ICT-beheerder ben je de spil binnen de afdeling automatisering.

Je werk bestaat uit het installeren, onderhouden en beheren van hardware, software en netwerken. Je bent de vraagbaak van je collega’s of van de klanten van een bedrijf. Je hebt een brede belangstelling voor alles wat met computers te maken heeft.

Rationeel
Betrokken
Actief
Beheerst

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s, dan kun je starten met de opleiding:

 • Een vmbo-diploma gemengde of theoretische leerweg of;
 • Een mbo-diploma niveau 3 of aantoonbaar vergelijkbaar niveau.

Vrijstellingen

Heb je een mbo-diploma medewerker beheer ICT niveau 3, dan kun je instromen in leerjaar 2 van deze opleiding.

Belangrijk om te weten

Je werkt nauwkeurig en je hebt doorzettingsvermogen. Werken onder tijdsdruk is voor jou geen probleem en je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit. Omdat de ICT-branche internationaal is, spreek je Engels en kun je dit toepassen binnen je functie.

“ICT is altijd in ontwikkeling, dat vind ik boeiend en uitdagend. Daarom heb ik ook gekozen voor een ICT-opleiding bij Leeuwenborgh. Het is best een pittige opleiding. Echt iets voor aanpakkers: je leert om zelf verantwoordelijkheid te nemen en oplossingen te zoeken. Dat moet je later in je werk immers ook. Tijdens de stages leer je hoe je de kennis in de praktijk brengt. En je leert met klanten omgaan. Want ook dat is belangrijk als ICT’er. Zeker als je bij een helpdesk of op een ICT-afdeling werkt. Juist die combinatie van technische kennis en communicatie maakt deze opleiding voor mij zo interessant.”

Joshua Maric (20 jaar), ICT-beheerder

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

ICT is een breed vakgebied is en bij tal van verschillende organisaties kun je aan de slag. De opleiding is dan ook een combinatie van theorie en praktijk om je kennis én vaardigheden te ontwikkelen. Je hebt daarmee een goede basis die je straks alle mogelijkheden biedt.

Wat leer je?

Je volgt onder andere de vakken netwerkbesturingssystemen, ICT security, hard- en software, maar ook avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) als Nederlands, Engels en rekenen.

Daarnaast ga je aan de slag met bijvoorbeeld:

 • Het ontwikkelen, implementeren en beheren van (onderdelen van) informatiesystemen
 • Ondersteunen van systeemgebruikers
 • Organiseren van een servicedesk

Stages

Praktijkervaring kun je opdoen bij de ICT-afdeling van kleine of middelgrote bedrijven.

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 3 jaar, inclusief stage.

Afronding

De opleiding wordt afgerond met een proeve van bekwaamheid en examenprojecten. Heb je die gehaald en is je stagebeoordeling voldoende, dan ontvang je het mbo-diploma ICT-beheerder niveau 4.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Boeken en een laptop. Voordat je start met de opleiding krijg je een specificatie van de laptop die je nodig hebt tijdens de opleiding.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.