Financieel administratief medewerker

Financiële beroepen
Locaties Maastricht, Sittard (Arendstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 3
Duur 2 jaar
Print deze pagina

Kun je goed met cijfers omgaan en hebben ze geen geheimen voor je? En werk je nauwkeurig en zorgvuldig? Dan is de opleiding financieel administratief medewerker iets voor jou.

Als financieel administratief medewerker zorg je ervoor dat de complete administratie tot in de puntjes klopt. Heel belangrijk, want zo weet de directie precies hoe het bedrijf er financieel voor staat. Je bent aan de slag ontvangsten, uitgaven, debiteuren en crediteuren en je werkt kasboeken bij. Uiteraard word je daarbij geholpen door verschillende computerprogramma’s. Nauwkeurigheid en zorgvuldigheid zijn belangrijke eigenschappen.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Beheerst
Praktisch
Betrokken
Rationeel

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je een:

 • vmbo-diploma kader, gemengd of theoretische leerweg
 • Diploma mbo niveau 2
 • Overgangsbewijs van 3 naar 4 Havo.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Werken op een financiële administratie is heel afwisselend. Het vraagt flink wat kennis en kunde van je. Tijdens je opleiding leer je alle taken die op de afdeling voorkomen. Daarnaast leer je het vak vooral ook in de praktijk. Praktijkoefeningen doen en stage lopen vormen een wezenlijk onderdeel van de opleiding!

Wat leer je?

Alles wat je straks als financieel administratief medewerker gaat doen, komt aan bod:

 • Opstellen facturen
 • Bewaken betalingstermijnen
 • Invoeren en wijzigen van stamgegevens
 • Bijwerken van inkoop- , verkoop-, bank- en kasboek
 • Bijhouden urenadministratie

Tijdens de opleiding krijg je een aantal avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast krijg je vakken die heel toegepast zijn op je functie straks:

 • Bedrijfsadministratie
 • Bedrijfseconomie
 • Digitale vaardigheden
 • Procedures en Recht

Stages

Financieel administratief medewerkers zijn in élke organisatie nodig. Een school, een autodealer, een ziekenhuis of een bouwbedrijf. Je loopt stage op de afdeling Administratie van een bedrijf of bij een administratiekantoor. Dan houd je de administratie bij voor verschillende klanten.

Duur van de opleiding

De opleiding financieel administratief medewerker duurt 2 jaar.

Afronding

Heb je examens en stage gehaald, dan ontvang je een mbo-diploma financieel administratief medewerker niveau 3.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Studiemiddelen

Voor deze opleiding heb je in ieder geval een laptop, boeken en digitale leermiddelen nodig.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie. Let op: je start je opleiding op niveau 4. Aan het einde van leerjaar 2 is het mogelijk om uit te stromen met een diploma financieel administratief medewerker niveau 3).

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.