Commercieel Medewerker Binnendienst

Commercieel
Locatie Maastricht
Leerweg BOL
Niveau Niveau 3
Duur 2 jaar
Print deze pagina

Lijkt het je leuk om het aanspreekpunt voor klanten te zijn binnen het bedrijf? Hen te helpen bij een aankoop en zaken voor hen te regelen? Dan is de opleiding tot commercieel medewerker binnendienst iets voor jou.

Als commercieel medewerker Binnendienst regel je alles rondom verkoop en service. Je hebt onder andere telefonisch contact met klanten. De ene keer voer je een adviesgesprek, de andere keer help je een klant in een after sales traject. Dan is het de sport om de klant super tevreden te laten zijn.
Je wordt opgeleid om met informatiesystemen (CRM) te werken.

Daarnaast verzorg je de administratie die bij de order trajecten hoort. Brieven, e-mails, bonnen, je maakt alles compleet. Je hebt daarbij overleg met de afdeling productie en logistiek. Soms werk je mee aan speciale verkoop- en marketingacties.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Creatief
Praktisch
Sociaal
Zelfstandig

Toelatingseisen

Heb je één van deze diploma’s, dan heb je een goede basis voor de opleiding:

 • Een vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg, waarbij de vakken wiskunde en/of economie gewenst, niet verplicht zijn en een vreemde taal (Engels, Frans, Duits) gewenst, niet verplicht of;
 • Een overgangsbewijs van 3 havo/vwo naar 4 havo/vwo.

Er zijn geen vrijstellingen voor deze opleiding.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Bij het verkopen van een dienst of product komt heel wat kijken. Van adviesgesprek tot administratie en het afhandelen van klachten. Heel breed dus. En interessant. Tijdens de opleiding is er aandacht voor theorie, maar zeker óók voor de praktijk. Want dan leer je het vak pas echt.

Wat leer je?

Je volgt een aantal avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) zoals: Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap en daarnaast natuurlijk de vakken die je straks in de praktijk nodig hebt:

 • Commerciële economie;
 • Ondernemendheid
 • Communicatie
 • Omgaan met de klant
 • Omgaan en afhandeling van klachten

Stages

Tijdens je stage leer je het ‘echte werk’ kennen. Bij elke organisatie, klein of heel groot, die een product of een dienst verkoopt, kun je aan de slag. Het ligt er net aan waar jij je het meest thuis voelt.

Tijdsbesteding

De opleiding duurt 2 jaar, inclusief je stage.

Afronding

Examens en stages gehaald? Dan krijg je een mbo-diploma commercieel medewerker binnendienst niveau 3.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Studiemiddelen

Voor deze opleiding heb je in ieder geval een laptop, boeken/readers en licenties nodig.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.