Bedrijfsadministrateur

Financiële beroepen
Locaties Maastricht, Sittard (Arendstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Werk jij graag met cijfers en computers? En lijkt het je leuk om op een kantoor te werken? Volg dan de opleiding tot bedrijfsadministrateur.

Als bedrijfsadministrateur zorg je ervoor dat het management van een bedrijf inzicht heeft in de financiële positie van de organisatie. Je werkt op de afdeling administratie van een bedrijf of bij een administratiekantoor. Je helpt bij de maand-, kwartaal- en jaarafsluiting en bent thuis in de verschillende administraties, zoals de debiteuren- en crediteurenadministratie. Ook heb je een bredere blik op het complete financiële werk, waaronder de belastingen. Doordat je allerlei financiële gegevens invoert in het systeem, zorgt dat weer voor een nieuwe bron aan informatie.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

 • Een vmbo-diploma kader, gemengd of theoretische leerweg met bij voorkeur wiskunde
 • Een gedeeltelijke of volledige havo opleiding? met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo ben je toelaatbaar tot leerjaar 1.

Belangrijk om te weten

Heb je een havo-diploma? Volg dan een versneld traject!

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Wat leer je?

Tijdens de opleiding krijg je een aantal avo-vakken (algemeen vormend onderwijs) zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast krijg je vakken die heel toegepast zijn op je functie straks:

 • Bedrijfsadministratie
 • Bedrijfseconomie
 • Digitale vaardigheden
 • Fiscale kennis

Ook ga je aan de slag met een boekhoudpakket en verwerkt o.a.

 • Inkoop- en verkoopfacturen
 • de Btw-aangifte
 • Debiteuren- en crediteurenadministraties
 • Kas- en bankmutaties

Stages

Elke organisatie, profit of non-profit, heeft een bedrijfsadministrateur nodig. Het ligt dan ook helemaal aan je interesse waar je je stageperiode doorbrengt. Daarnaast kun je terecht bij een administratiekantoor. Dan werk je aan verschillende administraties, voor verschillende klanten.

Duur van de opleiding

De opleiding bedrijfsadministrateur duurt 3 jaar.

Het versneld traject duurt 2 jaar als je in het bezit bent van een Havo diploma.

Afronding

Heb je examens en stage gehaald, dan ontvang je een mbo-diploma bedrijfsadministrateur niveau 4.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Start- /instroommomenten

De opleiding start direct na de zomervakantie

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.