Allround schoonheidsspecialist

Uiterlijke verzorging
Locatie Sittard (Milaanstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 4
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Je hebt veel interesse in uiterlijke verzorging, je vindt het leuk om met je handen te werken en je adviseert mensen graag? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Als allround schoonheidsspecialist ben je gespecialiseerd in complexe behandelingen, zoals acnebehandelingen en huidverbeterende massages. Als het nodig is overleg je met een huidtherapeut, huisarts of dermatoloog. Het kan zo zijn dat je leiding geeft aan een team en je eindverantwoordelijk bent voor een schoonheidssalon. Je kunt er ook voor kiezen je eigen salon te starten.

Heb je interesse in de opleiding en wil je graag een dag meelopen? En ben je een 4e jaars vmbo kb, vmbo tl, havo 4 of mbo 2/3 student?

Praktisch
Beheerst
Menslievend
Sociaal

Toelatingseisen

Je kunt toegelaten worden tot deze opleiding als je in het bezit bent van:

 • Een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg) of
 • Een mbo 3 diploma
 • Overgangsbewijs van havo/vwo naar havo/vwo 4 of
 • Een havo-diploma

Belangrijk om te weten

Voor deze opleiding gelden geen standaard vrijstellingen. Tijdens het intakegesprek is het mogelijk uitzonderingen te bespreken.

Wij bieden deze opleiding ook op niveau 3 aan, zie Schoonheidsspecialist.

"Naast mijn studie heb ik al een schoonheidssalon aan huis. Ik merk dat behalve familie en vrienden steeds meer andere klanten mijn salon weten te vinden. Als je het goed doet heb je klanten voor het leven. Erg leuk. Mijn droom is een goedlopende eigen schoonheidssalon. Hoe groot mijn salon wordt weet ik nog niet, ik ben er nog niet over uit of ik verantwoordelijkheid wil over medewerkers. Ook ben ik er nog niet over uit of ik een hbo vervolgstudie ga doen. Het volgen van trainingen en cursussen in de schoonheidsbranche blijf ik sowieso volgen."

Fréderique Lambers

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Naast de behandelingen zoals je die leert bij Schoonheidsspecialist, leer je aanvullende behandelingen. Je gaat je verdiepen in een aantal specialisaties zoals acne-behandeling, huidverbeteringsmassage, shiatsumassage en additioneel met onder andere aromatherapie. Zowel in de theorie als in de praktijk vindt er verdieping en verbreding van het vak plaats. Kortom, daadwerkelijk een allround opleiding waarmee je in de breedte van het beroep wordt opgeleid. Je kunt dus leidinggevende of eindverantwoordelijke bij een salon worden of je eigen salon starten.

Wat leer je?

De basisopleiding is breed. Je krijgt vakken als:

 • Theorie van de praktijk
 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Ondernemerschap
 • Loopbaan & burgerschap
 • Omgangskunde
 • Praktijksimulatielessen

Uiteraard krijg je ook de vakken Nederlands, Engels en rekenen.

Welke keuzedelen zijn er?

In het tweede en derde jaar kies jij één of meerdere keuzedelen. Deze vergroten je kansen op de arbeidsmarkt of zijn gericht op een doorstroom naar een hoger opleidingsniveau.

Een keuzedeel is een verdieping en een verbreding van je opleiding. Per leerjaar ben je 240 uur bezig met het keuzedeel. Deze uren bestaan afhankelijk van het keuzedeel in meer of mindere mate uit praktijk en theorielessen op school, thuisopdrachten, gastcolleges en bedrijfs- en/of schoolbezoeken. Elk keuzedeel wordt afgenomen met een praktijk- en/of theorie-examen of je maakt een portfolio.

De keuzedelen zijn:

 • Visagie
 • Nagelstyling
 • Wellness en sauna (vanaf 2019/2020)
 • Hairstyling
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Doorstroom hbo

Stages

Een belangrijk onderdeel van de opleiding vormt de beroepspraktijkvorming, ofwel de stage. Daar sta je met beide benen in de praktijk waar je al het geleerde van school kunt toepassen en waar je natuurlijk nog veel meer vaardigheden leert van de praktijkopleider. In je opleiding is een winkelstage, salonstage en wellness stage (eventueel in het buitenland) opgenomen. De praktijkbegeleider van school en je praktijkopleiders van het leerbedrijf beoordelen je beroepshouding, resultaten en je inzet. Een positieve beoordeling van je stage is een voor waarde om het diploma te halen.

Afronding

Je rondt je opleiding af met een aantal proeven van bekwaamheid en het presenteren van een ondernemersplan in leerjaar 3. Na afronding ontvang je een mbo-diploma allround schoonheidsspecialiste niveau 4.

Pedicure

Heb je de opleiding allround schoonheidsspecialist afgerond en in het bezit van een diploma dan kun je ervoor kiezen om de verkorte pedicure opleiding (niveau 3) te gaan volgen. De pedicure opleiding duurt één schooljaar. Je volgt dan twee dagen per week de lessen op school en je werkt twee dagen in een bedrijf als pedicure. Belangrijk is om op tijd opzoek te gaan naar een geschikte stageplaats.

Verder leren

Na het afronden van de niveau 4 opleiding kun je een (hbo) vervolg opleiding kiezen. Je kunt kiezen uit:

 • Huidtherapie
 • Docentenopleiding
 • Verloskunde
 • Voeding en diëtiek
 • Fysiotherapie

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Studiemiddelen

Voor deze opleiding heb je diverse boeken, materialen, bedrijfskleding en een laptop nodig.

Start- /instroommomenten

Je kunt de opleiding alleen direct na de zomervakantie starten.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.