Allround kapper

Haarverzorging
Locatie Maastricht
Leerweg BBL
Niveau Niveau 3
Duur 3 jaar
Print deze pagina

Ben je trendgevoelig en heb je ‘iets’ met haar? Kun je goed luisteren, adviseren en met mensen werken? Dan is de opleiding tot allround kapper iets voor jou.

Als allround kapper heb je een afwisselend, creatief en zelfstandig beroep. Je bent de hele dag met mensen in de weer. Een goede kapper gaat op een plezierige manier met mensen om, zodat klanten zich welkom voelen. Het is belangrijk dat je goed luistert en weet welke vragen je moet stellen, zodat je exact weet wat je klanten willen. Bovendien zie je welk kapsel bij jouw klanten past. De manier waarop ze hun haar dragen, zegt immers iets over hun persoonlijkheid. Ook geef je deskundig advies over haarverzorgende producten en regel je de verkoop daarvan. Kortom: jij zorgt ervoor dat klanten tevreden de deur uitgaan!

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Praktisch
Creatief
Sociaal
Zelfstandig

Toelatingseisen

Wil je deze opleiding gaan doen? Dat kan met

 • Een vmbo-diploma minimaal kaderberoepsgerichte leerweg of;
 • Een mbo-diploma kapper niveau 2.

Belangrijk om te weten

 • Heb je Eerder Verworven Competenties (EVC’s)? Dan kun je voor sommige vakken een vrijstelling krijgen.
 • Als je laat zien dat je het theoretisch en praktisch aankunt, dan is het mogelijk om de opleiding verkort te doorlopen.

“Wat mij aan deze kappersopleiding bevalt is de tamelijk vrije manier waarop de docenten met de studenten omgaan. Zij verwachten dat je initiatief neemt. Dat vraagt van jou als student discipline en een grote mate van zelfstandigheid. Ik kan het tempo van mijn studie zelf bepalen, dat vind ik prettig.”

Deirdre Linders (19), opleiding Allround kapper

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

Tijdens de opleiding en je stage werk je aan (praktische) vaardigheden, kennis en een professionele houding. In de praktijklessen word je goed voorbereid op het werken in de kapsalon. Je leert alle vaardigheden die je als allround kapper nodig hebt. Je verzorgt, knipt, snijdt, kleurt en vormt het haar (permanenten, watergolven, föhnen en stylen). Je werkt regelmatig met modellen die je als echte klanten behandelt. Daarnaast is er veel aandacht voor communicatieve en sociale vaardigheden.

Wat leer je?

Beroepsgerichte vakken:

 • Knippen en snijden
 • Kleuren en ontkleuren
 • Permanenten en watergolven
 • Föhnen en stylen
 • Sociale en communicatieve vaardigheden
 • Hygiëne, arbo & milieu
 • Vaktheorie

Algemene vakken:

 • Nederlands
 • Rekenen

Leren van toppers!

Een training of workshop van een echte topper in de kapperswereld? Dat kan bij Leeuwenborgh! Wij werken namelijk samen met de beste kappers ter wereld, zoals Wiel Essers (internationaal topkapper en onder meer patron van de Alternative Hair Awards), Patrick Kalle (artistic director Farouk Systems en DutchHair) en Ludovic Beckers (creative artist voor Redken New York). Wiel Essers biedt zelfs de mogelijkheid om stage te lopen in zijn salon LAK!

Afronding

Er zijn verschillende examenmomenten per jaar waar je aan kunt deelnemen. Heb je alles behaald hebt en je stage goed afgerond? Dan ontvang je het mbo-diploma Allround kapper niveau 3.

Waar ga je werken?

Je kunt daarna aan de slag in een dames- en/of herenkapsalon, bij beautycentra, wellnesscentra, backstage bij theater of televisie, maar je kunt ook zelf een onderneming starten. Met het diploma op zak kun je ook doorstromen naar een verwante mbo-opleiding op niveau 4.

Tijdsbesteding

De opleiding duurt in principe 3 jaar als je een vmbo-diploma vanaf kaderberoepsgerichte leerweg hebt. Laat je tijdens de opleiding zien dat je aankunt, dan is het mogelijk om de opleiding verkort te doorlopen. Als je al een mbo-diploma kapper niveau 2 hebt, duurt de opleiding 1 jaar.

Praktische zaken voor deze opleiding

Cursusgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het cursusgeld voor BBL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 588

Dit heb je nodig

Voor deze opleiding heb je een materialenpakket (kappersbenodigdheden), boekenpakket (boeken en licentie) en een laptop nodig.

Voor BOL-studenten bedraagt het lesgeld € 1.155,- per jaar (schooljaar 2018/2019) voor alle studenten vanaf 18 jaar.

Voor BBL-studenten bedraagt het cursusgeld € 582,- per jaar (schooljaar 2018/2019). Daarnaast komen er nog andere kosten bij.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.