Aankomend medewerker grondoptreden

Veiligheid & Vakmanschap
Locatie Sittard (Milaanstraat)
Leerweg BOL
Niveau Niveau 2
Duur 2 jaar
Print deze pagina

Hou je van een fysieke uitdaging en een spannende (werk)omgeving? Op zoek naar een stoer beroep? Dan is aankomend medewerker grondoptreden iets voor jou.

Als aankomend medewerker grondoptreden word je opgeleid tot aankomend militair bij Defensie. Samen met je collega’s kom je in actie tijdens grondgevechten. Gepantserde rupsvoertuigen of helikopters brengen je naar de plek van actie, waar je werkt met automatische en semiautomatische handvuurwapens, mortieren en antitankwapens. Het werk is onvoorspelbaar; je krijgt dus vaak met onregelmatige werktijden te maken.

Meld je direct aan voor een meeloopdag!
Betrokken
Actief
Beheerst
Praktisch

Toelatingseisen

Je wilt je graag aanmelden voor deze opleiding? Dat kan als je een vmbo-opleiding basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg hebt afgerond. Ook een diploma van de entree opleiding geeft toegang tot de opleiding. Er zijn geen vrijstellingen mogelijk voor deze opleiding.

Fysieke en psychische geschiktheid.

Belangrijk om te weten

 • Wij bieden deze opleiding ook op niveau 3 aan, zie Aankomend onderofficier grondoptreden.
 • Het bijwonen van een voorlichtingsavond is een verplicht onderdeel van de intake! Heb je deze avond gemist, dan krijg je na je digitale aanmelding bij Leeuwenborgh/VeVa automatisch een oproep voor een andere mogelijkheid om een voorlichtingsavond bij te wonen.
 • Een positief sportmedisch advies is verplicht (na intake en toelating tot de opleiding), zorg dat je deze voor de start van het schooljaar hebt gedaan. De kosten zijn voor eigen rekening.
 • Een verklaring omtrent gedrag (VOG) is verplicht. Je ontvangt het aanvraagformulier via Leeuwenborgh waarna jij via je eigen gemeente de aanvraag compleet kunt maken. De kosten hiervoor zijn €41,35 en zijn voor eigen rekening.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit.

Wat ga je doen tijdens deze opleiding?

De opleiding is karaktervormend, bestaande uit diverse delen theorie, praktijk en sport. In je gedrag en houding laat je zien dat je de voor Defensie geldende waarden en normen naleeft.

Tijdens de theorielessen krijg je militaire basisvaardigheden en leer je veel over de organisatie van de krijgsmacht. Militaire basisvaardigheden bestaan uit onder andere: exercitie, rangen en standen, toepassen van hygiëne, kaart- en kompas lezen en preventieve geneeskunde. De militaire lessen zijn een voorbereiding op de stage.

Tijdens de opleiding volg je de lessen:

 • Militaire basisvaardigheden
 • Fysieke training binnen
 • Fysieke training buiten
 • Fitness
 • Dojo
 • Zwemmen
 • VTV (verplaatsing te voet)
 • Project

Verder krijg je Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Je sport ongeveer acht klokuren per week. Naast lessen voor het verbeteren van kracht en conditie, krijg je verplaatsen te voet, zelfverdediging en zwemmen.

Welke keuzedelen zijn er?

Keuzedelen geven je opleiding een meerwaarde. Je kunt kiezen voor verbreden of verdiepen in het beroep zodat je interessanter wordt voor de arbeidsmarkt. Of je kunt kiezen voor keuzedelen die bijdragen aan een betere doorstroom naar een volgende opleiding.

Stages

Gedurende de hele opleiding is er een ritme van drie weken school en één week beroeps praktijkvorming (BPV). Stage bij de verschillende krijgsmachtsdelen is een belangrijk onderdeel die eenieder moet volgen om zo de verschillende leerperiodes in de praktijk uit te voeren. De BPV plekken worden op verschillende locaties door heel Nederland aangeboden. De plaatsing van de BPV-plek wordt bepaald aan de hand van de gekozen krijgsmachtsdeel:

 • Koninklijke Landmacht: pantserinfanterie of luchtmobiele brigade
 • Koninklijke Marine: korps mariniers

Afronding

Met een proeve van bekwaamheid en centraal schriftelijke examens haal je je mbo-diploma aankomend medewerker grondoptreden, niveau 2.

Waar ga je verder leren en werken?

Met een afgeronde niveau 2 opleiding kun je solliciteren naar een baan bij Defensie. Tevens kun je een niveau 3 opleiding in een andere richting volgen. Na het behalen van je niveau 3 opleiding solliciteer je ook naar een baan bij Defensie. Naast je baan leer je hier verder bij een van de interne opleidingen van een van de krijgsmachtonderdelen.

Op www.werkenbijdefensie.nl lees je alles over de werk- en leermogelijkheden bij Defensie.

Praktische zaken voor deze opleiding

Lesgeld

Voor schooljaar 2019/2020 is het lesgeld voor BOL opleidingen door het ministerie vastgesteld op € 1168,- Dit geldt alleen voor studenten die op 1 augustus 18 jaar of ouder zijn.

Dit heb je nodig

Laptop, (sport-)kledingpakket, boeken/readers, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen bij de gemeente en een positief Sport Medisch advies. Ook krijg je van defensie een persoonlijke gebonden uitrustig (PGU) in bruikleen.

Start- /instroommomenten

Je kunt de opleiding alleen direct na de zomervakantie starten.

Begeleiding

Leren is niet voor iedereen even makkelijk. ROC Leeuwenborgh wil elke student de kans bieden een diploma te halen. Soms heb je daar wat extra’s bij nodig. Dat ‘extra’ kan van alles zijn: een faalangstreductietraining, een aparte plaats in de klas, extra ondersteuning als je dyslectisch bent (zoals werken met Kurzweil), extra ondersteuning bij Nederlands, Engels of Rekenen of gerichte hulp bij persoonlijke problemen.

De mentor

Elke student krijgt bij de start van de opleiding een mentor toegewezen, minstens voor de duur van een schooljaar. De mentor heeft een coachende rol. Heb je vragen op het gebied van extra ondersteuning, dan kun je ook terecht bij je mentor. 

Het Loopbaanportaal

Soms kan je mentor je met een specifieke ondersteuningsvraag niet verder helpen. Hij meldt je dan aan bij de studieloopbaanbegeleider van het Loopbaanportaal. De studieloopbaanbegeleider bekijkt samen met jou welke ondersteuning nodig is. Dit kan niet alleen aan het begin van je opleiding, maar is tijdens je hele opleiding mogelijk.

Verkeerde studie?

Als zou blijken dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, dan geef je dit door aan je mentor. Heb je hulp nodig om een nieuwe opleidingskeuze te maken? De mentor kan je hiervoor aanmelden bij het Loopbaanportaal. Hier zoekt men (samen met jou, en eventueel jouw ouders) uit wat beter bij je past. Jouw loopbaan staat bij ons centraal!

Andere ondersteuning

Wij bieden ook steun aan studenten met sociaal-emotionele problemen of studenten met een uitdaging op een bepaald gebied. Schoolmaatschappelijk werk is aanwezig op onze hoofdlocaties in Sittard en Maastricht. Zij proberen, samen met jou, problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Via je mentor word je in contact gebracht met de juiste ondersteuner. En als wij je niet verder kunnen helpen, dan zoeken we verder naar ondersteuning buiten Leeuwenborgh.

Het Infocentrum

Welke opleiding past bij mij? Hoe meld ik me aan voor een opleiding? Is er genoeg werk te vinden? Heb ik recht op studiefinanciering? Hoeveel studiefinanciering krijg ik? Kan ik als mbo’er gratis reizen? Het Informatiecentrum is jouw vraagbaak. Wij zijn te vinden op de Leeuwenborgh hoofdlocaties in Maastricht en Sittard. Dagelijks zijn er deskundige medewerkers aanwezig die kunnen helpen met:

 • opleidingsinformatie;
 • advies bij het kiezen van een opleiding binnen of buiten Leeuwenborgh;
 • vragen over studiefinanciering;
 • aanmelden bij Leeuwenborgh;
 • doorstroom naar een andere mbo-opleiding;
 • doorstroom naar een hbo-opleiding;
 • aanvraag diplomawaardering voor studenten met een migratieachtergrond.