Print deze pagina

Onze student bakkers strijden bij jeugdvakwedstrijden

Geplaatst op 21/02/2019 12:04

Op donderdag 21 februari strijden 35 studenten van onze bakkersopleiding mee in de regio jeugdvakwedstrijden. De stichting jeugdvakwedstrijden neemt de organisatie op zich en heeft als doel om het bakkersvak te promoten. De regiowedstrijden van onze regio zuidoost worden dit jaar bij ons in Heerlen gehouden. We ontvangen deze dag ook de deelnemers van de bakkersopleidingen van Summa college in Eindhoven en Gilde Opleidingen in Venlo.

Van broodbakker tot patissier

Docent van de bakkersopleiding Peter OpHey licht toe: “Al onze eerstejaars studenten nemen deel aan de regiowedstrijden. De tweede- en derdejaars studenten mogen zelf weten of ze willen deelnemen. Ieder neemt deel in zijn eigen vakgebied en op zijn eigen niveau, de wedstrijd is ingedeeld in klasses. Deze klasses variëren van uitvoerend brood- of banketbakker op niveau 2, zelfstandig werkend brood- of banketbakker niveau 3 tot de klasse patissier op niveau 4. Per klasse staat exact aangegeven waar het product aan moet voldoen.”

Voor de regiowedstrijden hoeven de studenten niet voor een jury hun kunsten te vertonen. Het volstaat in deze ronde met het inleveren van hun eigen gemaakte producten voor de vakjury op donderdag 21 februari voor 12.00 uur. De studenten mogen zelf weten of ze hun brood of gebak op school of bij hun stageplaats maken.

Oefenen en fine-tunen

Peter: “De deelnemende studenten helpen we in de aanloop naar de wedstrijden in de voorbereiding. Ons lesprogramma passen we hierop aan. Zo kunnen de deelnemers oefenen, de gevraagde technieken goed onder de knie krijgen én hun eigen ‘touch’ geven aan hun product.”

De jury bestaat uit vijftien specialisten uit het bakkersvak. Zij beoordelen alle baksels op smaak en hoe ze eruit zien. De deelnemers mogen hier geen getuige van zijn. Aan het einde van de middag krijgen de nummers één, twee en drie per klasse telefonisch bericht over de uitslag. De andere deelnemers horen helaas niets.

Prijsuitreiking en landelijke wedstrijd

Alle deelnemers zijn vanaf 19.00 uur weer welkom voor de prijsuitreiking op school. Uiteraard krijgen de deelnemers die in hun klasse als eerste, tweede of derde zijn geëindigd een huldiging. De winnaars per klasse gaan door naar de landelijke jeugdvakwedstrijd op 9 april in Wageningen. Bij de landelijke wedstrijd moeten de deelnemers wel voor de jury hun producten maken. Het bereidingsproces wordt dan ook meegenomen in de jurering. Ze mogen hetzelfde product maken als bij de regiowedstrijd, maar ze mogen ook iets anders maken als het maar voldoet aan dat wat staat voorgeschreven in hun eigen klasse.

We kijken uit naar de wedstrijddag en wensen alle bakkers heel veel succes en creativiteit toe!