Print deze pagina

Amerikaanse Begraafplaats Margraten; het gedachtegoed als schoolproject voor het mbo

Geplaatst op 21/03/2019 14:13

Het is voor het grootste deel van Limburg alweer 75 jaar geleden dat het bevrijd werd van de Duitse bezetter, hetgeen in 2019 ook groots gevierd zal worden. Margraten, waar de enige Amerikaanse begraafplaats van Nederland ligt, is de stille getuige van deze imposante gebeurtenis. Reden voor de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Leeuwenborgh om deze bijzondere plek jaarlijks te bezoeken. Dit jaar sluit voor de tweede maal ook de sportopleiding CIOS aan bij dit schoolproject dat in het teken staat van respect betonen en respect verdienen. Leeuwenborgh heeft ook een drietal graven geadopteerd waar zij regelmatig een bloemstuk leggen ter nagedachtenis van de gesneuvelde Amerikaanse militairen.

Docenten en militaire instructeurs kijken er elk jaar weer naar uit om terug te keren naar Margraten. ,,Het is geweldig om te zien hoe respectvol en volwassen de studenten van VEVA en CIOS zich gedragen tijdens dit project.” De mbo niveau 2 en 3 opleiding VEVA leidt studenten op voor een baan bij Defensie. Het ligt dan ook voor de hand om krijgshistorische aspecten te integreren in de opleiding aangezien deze een vormend karakter hebben. De studenten van VEVA niveau 3 verzorgen de rondleidingen op de Cemetary; iets wat van een aankomend onderofficier ook verwacht mag worden.

Maar de voorbereidingen zijn voor de studenten nog veelomvattender dan men op het eerste oog zou vermoeden; artikelen opzoeken en deze vanuit het Engels vertalen naar het Nederlands, de reeks gebeurtenissen rangschikken en verwerken in hun presentaties/rondleidingen. Ook heeft dit project raakvlakken met het vak Loopbaan & Burgerschap (het vroegere maatschappijleer).

In de ochtend vinden de rondleidingen plaats op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Het middagprogramma vindt plaats in de bossen bij Cadier en Keer onder de veelzeggende naam ‘Limburgsche modder’. Onder leiding van gecertificeerde sportdocenten beleven de studenten hoe het is om ‘af te zien’ in het modderige Heuvelland. Een van de sportdocenten, Dhr. Dave Vrolijks is een voormalig sergeant van het Korps Mariniers en zorgt voor het ‘conditioneren’; “Heuvel op en af, kruipen, sluipen en diverse groepsopdrachten”, waarbij de nadruk ligt op samenwerken. De andere sportdocent, Dhr. Tim Cuijpers is een Krav Maga instructeur van de International Krav Maga federeation (IKMF) en confronteert de studenten met diverse ontsnappingsoefeningen waarbij zij zich letterlijk een weg naar de vrijheid moeten vechten.

Studenten ervaren het programma elke keer weer als leerzaam, zwaar en uitdagend maar willen het voor geen goud missen. Na afloop hebben de meesten ook behoefte aan meer informatie en voelen zich veel meer betrokken bij de historische gebeurtenissen in de regio. Op deze wijze de jeugd enthousiasmeren en het gedachtegoed overdragen is in de loop van de jaren zeer effectief gebleken, getuige de vele aanmeldingen voor Memorial Day. Ook daar geeft Leeuwenborgh elk jaar weer acte de présence. (Zie foto).