Print deze pagina

Een Open Leer Centrum: samenwerking, inspireren en studeren

Geplaatst op 26/09/2018 21:10

In onze opleidingslocatie op de Sportzone in Sittard is sinds kort een Open Leer Centrum geopend. Studenten kunnen hier werken aan opdrachten, samenwerken, elkaar inspireren en studeren. Het Open Leer Centrum, kortweg OLC, is ontwikkeld door de docenten Auke Smeets, André Plaatsman, Ron van Tongerlo, Kim Martens en Frank Cremers.

Uitvoerige voorbereiding

Auke: “We hebben ruim de tijd genomen voor de plannen van het OLC. We hebben diverse gesprekken gevoerd met studenten en docenten. Ook zijn we inspiratie gaan opdoen bij andere scholen die al gebruik maken van een dergelijke ruimte. De uitgangspunten zijn: beleven is leren, de student bepaalt, tijd is geen factor, ontwikkeling daar en tegen wel én een context rijke leeromgeving. Het was een intensieve periode en we zijn enorm trots dat alle plannen nu werkelijkheid zijn geworden. De naam OLC willen we nog laten aanpassen. We hebben aan alle klassen gevraagd een passende naam in te dienen. De klas die de beste naam verzint, wint een mooie prijs.”

In de eerste uren van een lesdag en in de laatste uren is de ruimte ook door docenten te reserveren voor het geven van lessen. Omdat de ruimte heel anders is ingericht dan een klaslokaal geeft dit ook aan de lessen een andere dementie.

Leeuwenborgh Maakt Het Verschil

Het idee van het OLC is ontstaan vanuit het meerjarenplan van de school ‘Leeuwenborgh Maakt Het Verschil’. Docenten worden met dit programma uitgedaagd om zich in te zetten voor onderwijsontwikkeling met de twee speerpunten ‘Gepersonaliseerd Leren’ en Eigentijds Curriculum.’ Het OLC is een mooi resultaat uit dit plan.