UEFA C Youth start seizoen 2018/2019

Voetbal is jouw passie. Elke week weer het beste uit je team willen halen én uit je zelf. Samen met de staf en club waar je werkzaam bent. Echt gras of kunst gras, een nat veld of hoge temperaturen, het maakt niet uit, jij traint het elftal en coacht tijdens de wedstrijden. Het is niet altijd makkelijk om uit een jeugdselectie elke week de beste elf te selecteren voor de basisposities. De spelers zijn nog jong, je moet rekening houden met de emotionele en mentale ontwikkeling. Omgaan met successen en tegenslagen werkt bij deze groep anders dan bij seniorenteams.

Wil jij je kennis en kunde op voetbaltechnisch gebied uitbreiden? Leren hoe je een visie op voetbal creëert, een wedstrijdanalyse maakt en hoe je de begeleiding van jeugdspelers juist oppakt? Dan is deze opleiding jouw opleiding.  

Onderwerpen tijdens de opleiding

 • Visie op voetballen
 • Het lezen van wedstrijden (11 tegen 11)
 • Het coachen van wedstrijden
 • Het geven van trainingen
 • Voetbaltraining op basis van de wedstrijdanalyse
 • Het maken van een trainingsvoorbereiding
 • Het begeleiden van jeugdspelers
 • Blessurepreventie
 • Organiseren van een voetbalactiviteit

De opleiding UEFA C Youth leidt je op tot een trainer coach voor de volgende teams

 • Senioren heren; 4e klasse of lager 
 • Senioren vrouwen: 1e klasse of lager
 • Jeugd:  
  • O19 vierde divisie of lager
  • O17 eerste divisie of lager
  • O15 tweede divisie of lager
  • 013 en jonger alle niveau’s  

Stage

Aanwezig zijn:  een keer per week bij een training en een keer in de twee weken bij een wedstrijd van een jeugdteam (O15 of ouder) of een 1e elftal op minimaal 4e, 5e klasse amateur niveau (andere vormen in overleg).

Toelatingseisen

Voor toelating tot de opleiding wordt er een toelatingstest afgenomen door de KNVB. Deelname aan de toelatingstest staat open voor kandidaten als deze voldoen aan de onderstaande toelatingseisen:

 • Tenminste 18 jaar is bij aanvang van de opleiding;
 • Minimaal twee seizoenen hebben gespeeld in een A-selectie minimaal uitkomend op het niveau zesde klasse KNVB of in een B- of C-selectie minimaal uitkomend op het niveau reserve tweede klasse KNVB of in een O19-junioren selectie minimaal uitkomend op het niveau derde divisie KNVB of in een (jeugd)vrouwenteam minimaal uitkomend op het niveau tweede klasse KNVB of;
 • De opleiding Pupillen- of Juniorentrainer met succes heeft gevolgd en afgerond.

Als je niet aan één van de toelatingseisen voldoet kun je niet inschrijven voor de opleiding en kan er dus niet worden deelgenomen aan de toelatingstest. De KNVB Academie adviseert om dan eerst de opleiding Pupillen- of Juniorentrainer te volgen. Tijdens de toelatingstest van de KNVB wordt er gekeken of je: In staat bent het voetballen op voldoende niveau te lezen; Bereidt bent kritisch naar eigen handelen te kijken; Bewust bent van de (studie) belasting van de opleiding; De Nederlandse taal zowel in spraak als geschrift voldoende beheerst.

Studiebelasting

De opleiding bestaat uit een cursusgedeelte, ervaringsgedeelte, toetsen en proeven van bekwaamheid.

Cursusgedeelte
Bijeenkomsten: 57 uur Zelfstudie: 60 uur

Ervaringsgedeelte
Uitvoeren opdrachten, bijhouden portfolio, stage en bezoek wedstrijden: 110 uur

Toetsen en Proeven van Bekwaamheid
Spelregel-, theorietoets en PVB’s: 24 uur

Wanneer        

25 Woensdagen van 13.00 tot 17.00 uur

12 - 19 september5 - 12 - 19 december 13 – 20 maart
3 - 10 - 24 - 31 oktober16 - 30 januari  3 - 10 april
7 - 21 - 28 november6 - 13 - 20 - 27 februari 8 - 15 - 22 mei

Kosten

€1.350,- (inclusief btw, exclusief €50,- inschrijfkosten)

WAAR:

CIOS / ROC Leeuwenborgh
Milaanstraat 125
6135 LH Sittard

Neem de hoofdingang.

INSCHRIJVEN                    

Voor het seizoen 2018/2019 is het niet meer mogelijk om in te schrijven. 

INFORMATIE 

Leeuwenborgh / CIOS Sittard
Jurgen de Haan
06-19880053
j.dehaan@leeuwenborgh.nl

KNVB Academy
Mevrouw Sooky Ferber 
0343-499256
sooky.ferber@knvb.nl 

Cursist Khalid Yourja over de opleiding

“Toen ik binnenkwam bij de opleiding dacht ik ‘Training geven dat is toch makkelijk’. Al direct na de start van de opleiding merkte ik dat training geven meer is dan ‘Dat doe je zo wel even.’ Het belangrijkste dat ik heb geleerd als beginnend trainer is structuur aan te brengen in mijn trainingen en wedstrijden.
De oriëntatiefase, oefenleerfase en toepassingsfase brengen echt structuur binnen je trainingen. Ik ging steeds meer als een trainer nadenken over het voetbal dan als een supporter die voetbal leuk vindt. Ik leerde wedstrijden analyseren en de gekregen inzichten toe te passen op mijn trainingen.
Zo’n analyse leerde ik te maken met behulp van zogenaamde foto’s die ik maakt bij bepaalde wedstrijdsituaties. Dan bepaalde ik wat ik wel en niet wilde zien van mijn team tijdens een wedstrijd. In de trainingen pakte ik deze situaties weer op met het team. Ik leerde in stappen nadenken over het voetbal en heb een eigen visie gecreëerd op het voetbalspel. Ik ben door de cursus enorm gegroeid als beginnend trainer. Ik heb geleerd wedstrijden te analyseren en op basis daarvan mijn trainingen te maken. Het bewaken van discipline en passie in het team inclusief staf speelt ook een belangrijke rol.
Ook voor het onderwerp tegenslagen is aandacht in de opleiding. Je kunt immers niet altijd top presteren. Het goed omgaan met tegenslagen op zowel trainingen als tijdens wedstrijden is belangrijk om zelfverzekerd voor de groep te blijven staan. Nu ik de Trainer Coach 3 heb gehaald (voorloper van EUFA C Youth) wil ik in de toekomst zeker doorgaan met UEFA B senioren. Mijn passie het voetbal is alleen maar sterker geworden tijdens de opleiding.
Ik vond de opleiding heel leerzaam en hij was ook van topniveau. Hij werd gegeven door twee toptrainers, Jurgen de Haan en Jan Lauers, bedankt daarvoor.”