Toelatingstest en Auditie dans

Voordat je aan een van onze CIOS opleidingen kunt starten dien je een toelatingstest of dansauditie te doen. De test en auditie bestaat uit diverse onderdelen. 

Sport

De onderdelen van de toelatingstest voor de Sport- en bewegingsleider en coördinator hebben we in een instructievideo samengevat. Op ons YouTube kanaal zie je een totaalvideo van de toelatingstest én per onderdeel van de test staat er een aparte instructievideo voor je klaar. Een team van docenten en studenten geeft uitleg per onderdeel en laat zien hoe het moet. Door het bekijken van de video's, kun jij je goed voorbereiden op de test. 

Download "Toelatingstest Sport- en bewegingsleider en Sport- en bewegingscoördinator 2019-2020" als PDF

Dans

Voor de Dansopleiding is er een aparte toelatingstest, een dansauditie.

Download "Toelatingstest Sport- en bewegingsleider Dans en Sport- en bewegingscoördinator Dans" als PDF

Toelatingstest Sport- en bewegingsleider en Sport- en bewegingscoördinator

Voor deze opleidingen dien je onderstaande vaardigheden te beheersen. Bereid je goed voor op de oefeningen, dit voorkomt teleurstellingen. Bij je gymleraar of je decaan kun je informatie opvragen. 

Data toelatingstesten voor schooljaar 2019/2020

 • donderdag 28 maart 2019
 • vrijdag 29 maart 2019
 • woensdag 17 april 2019
 • dinsdag 4 juni 2019

Tijd: 08.00 tot 16.30 uur. 

Locatie: Milaanstraat 125, Sittard

Zorg op de testdag zelf voor: 

 • binnen schoenen én buiten schoenen (3 km loop) 
 • trainingspak, een strakke zwembroek, handdoek en tas 
 • een lunchpakket en voldoende drinken 
 • laat waardevolle spullen thuis 
 • € 1,00 muntstuk voor locker in het zwembad (na gebruik ontvang je deze terug!) 
 • En …. kom op tijd! 

Na de toelatingstest is er gelegenheid om te douchen.

Kosten

Om deel te nemen aan de toelatingstest betaal je € 15,-. Verdere informatie omtrent de wijze van betaling, staat vermeld in de uitnodiging voor de toelatingstest die je  ontvangt nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding.

Beoordeling

We stellen de eindscore vast op basis van jouw uitvoering van onderstaande oefeningen.  De eindscore is beslissend voor de toelating. We stellen je per brief op de hoogte of je bent toegelaten tot de opleiding of niet. Bij definitieve toelating volgt in een later stadium nog een medische keuring bij SMA.

Student SDV (BSM) of keuzevak LO2?

Als je student bent van de opleiding SDV (BSM) of LO2 als keuzevak hebt dien je deel te nemen aan de reguliere toelatingstest 

Oefeningen Toelatingstest

 1. Hindernisbaan
  Touwklimmen, touwzwaaien, klimmen over het wandrek met afspringen, via touwladder naar boven met afspringen, kruipend tussen kastdelen door, vloeiend door de trapezoïde en over het paard springen. Deze ronde wordt, met uitzondering van touwklimmen, twee maal gelopen. We letten bij deze onderdelen op de behendigheid, snelheid, veiligheid en techniek.
 2. Samenspel
  Je speelt op een veld matbal. We letten op alle onderdelen die belangrijk zijn bij balspellen zoals vrijlopen, bal verwerken, afspelen en dergelijke.
 3. Zwemmen
  Uitvoeren van de borstcrawl, schoolslag en opduiken van een voorwerp dat op de bodem ligt. We letten op een juiste technisch uitvoering.
 4. 3 km loop
  Een duurloop van 3 km waarbij je een voldoende scoort als je een tijd hebt van 13.40 minuten voor de heren en 15.45 minuten voor de dames. Indien je sneller bent krijg je een hoger cijfer. 
 5. Dans
  Deze opdracht leggen we tijdens de testdag uit. Het belangrijkste is het oppikken van de stof en hoe jij jezelf presenteert.
 6. Turnen
  Rekstok: borstwaarts om tot actieve steun op rekstok gevolgd door achteropzwaai en neerspringen tot stand achter de rekstok, direct gevolgd door ondersprong/onderzwaai tot stand voor de rekstok. 

  Lange mat: Handstand doorrollen, zweefrol, ½ draai gevolgd door rol achterwaarts, radslag heen en radslag terug.

  Bok: Spreidsprong over de bok gevolgd door hurksprong over de breedte kast. We letten op een juiste technische uitvoering van de onderdelen. 
 7. Samenwerkingsopdracht
  Deze opdracht leggen we tijdens de testdag uit. We letten op samenwerken en initiatief nemen.
 8. Lesgeven
  Je krijgt bij de oproep voor de testdag een lijst met tikspelen. Hieruit maak je een keuze. Thuis bereid je drie tikspelen voor. Op de testdag geef jij een van de drie tikspelen aan jouw groepje (ongeveer 12 personen). We letten tijdens de beoordeling op elementen als: hoe jij voor de groep staat, hoe leg je het spel uit, hoe organiseer je het tikspel, hoe je de groep stimuleert enzovoorts. 

Dansauditie Sport- en bewegingsleider Dans en Sport- en bewegingscoördinator Dans

Om toegelaten te worden tot de opleiding dien je een toelatingstest te doen, een dansauditie. Voor meer informatie over en aanmelden voor de auditie kun je per mail contact opnemen met Eva Houten: 
e.castermans-houten@leeuwenborgh.nl.

Auditie voor schooljaar 2019/2020:

Woensdag 17 april 2019
Tijd: 08.30 - 14.00 uur
Locatie: Milaanstraat 125, Sittard

Wat heb je nodig op de auditiedag?

 • Recente pasfoto (inleveren bij de auditie)
 • Danskleding (strak, geen losse T-shirts, beenwarmers of wijde broeken)
 • Dansschoeisel
 • Sportschoenen (voor het onderdeel fysieke test)
 • Lunchpakket en drinken
 • Pen, potlood en papier.

Er is gelegenheid om te douchen na afloop van de auditie.

Aanbevelingsbrief

We verzoeken je om je dansdocent(e) een aanbevelingsbrief te laten schrijven en per omgaande aan ons toe te sturen. Via mail aan m.eggen@leeuwenborgh.nl of per post naar: ROC Leeuwenborgh, CIOS Sittard-Venlo, t.a.v. Mevrouw M. Eggen, Milaanstraat 125, 6135 LH Sittard.

Kosten 

Om deel te nemen aan de toelatingstest betaal je € 15,-. Verdere informatie omtrent de wijze van betaling, staat vermeld in de uitnodiging voor de toelatingstest die je ontvangt nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding.

De auditie bestaat uit

 • Praktijkopdrachten in de vorm van een dansles
  Om vast te stellen of jij beschikt over voldoende basis dansvaardigheden, aanleg, muzikaliteit en opnamevaardigheid.
 • Onderlinge instructie
  Om de didactische aanleg te kunnen beoordelen geef je les zonder muziek aan een groepje van 5 tot 10 medekandidaten. Opdracht onderlinge instructie: Bereid een stukje dans voor van 4 x 8 tellen, dat herhaalbaar is. Je mag je eigen stijl kiezen. Ons advies is: maak het niet te moeilijk. Tijdsduur ongeveer 10 minuten.
 • Solo dans
  Hierin kun je je van je beste kant laten zien. Kies je eigen dansstijl. De dans mag maximaal 1,5 minuut duren.
 • Fysieke test
  Gezien het feit dat het fysiek een zware opleiding is, kijken we in je eigen belang naar de fysieke mogelijkheden zoals conditie, kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen.
 • Invullen van een intake vragenlijst
  Hierin kun je aangeven wat jouw ervaring is op dansgebied, qua stijlen en het aantal jaren dat je lessen volgt. Uiteraard kun je ook je lesgeefervaring en motivatie aangeven.