13/09/2018

Les in de huiskamer en praktijk

Een mbo-opleiding volgen terwijl je geen lessen op school volgt. Dat klinkt natuurlijk tegenstrijdig. Bij onze opleiding Medewerker sport en recreatie (CIOS niveau 2) kan het sinds dit schooljaar.

De opleiding heeft twee routes, een schoolroute en een praktijkroute. De eerste is de vorm zoals we die kennen, lessen volgen op school en tussendoor enkele stageperiodes. De praktijkroute is nieuw. Voor deze route hebben we dan ook een locatie in de praktijk, namelijk Sportlandgoed De Haamen in Beek.

Een huiskamer als leslokaal

In het Sportlandgoed is een ruimte ingericht die eruit ziet als een huiskamer. Een grote tafel met stoelen in het midden, lijstjes met motiverende en inspirerende teksten aan de muur, een laddertje met lampjes en warme deken. Uit het keukentje komt de geur van verse koffie en op tafel staat wat lekkers klaar voor de nieuwe studenten.

Een warm welkom bij de introductie

Tijdens de introductiedag staat Joop Wolters buiten klaar om de 18 studenten te verwelkomen bij aankomst en verwijst ze door naar de huiskamer. Een warm welkom is prettig, want het is natuurlijk een beetje onwennig om je te melden bij een sportaccommodatie voor je opleiding.

Als iedereen er is, start Mikel de Windt met de welkomstpresentatie. Daarna stellen de studenten en docenten zich aan elkaar voor. Ze geven ook aan wat ze verwachten van het schooljaar en waar hun ambities liggen. Enkele quotes van de studenten:

  • “Verschillende mensen begeleiden tijdens sport en spel.”
  • “Sportlessen geven.”
  • “Heel veel zin in de opleiding.”
  • “Leren van de opleiding.”
  • “Verder ontwikkelen.”
  • “Later een eigen fysiopraktijk beginnen.”
  • “Ik verwacht veel fouten te maken waar ik veel van zal leren.”
Heel veel zin

De docenten Mikel de Windt, Shari Christoph en Joop Wolters zijn erg benieuwd naar dit schooljaar. Ze hebben met professionals uit het vakgebied, leidinggevenden van De Haamen en elkaar vele malen gesproken over het programma van de opleiding. Shari Christoph: “Nu komt alles samen en dat is ondanks alle voorbereiding toch ook een beetje spannend. Gaat alles zoals van te voren verwacht of loopt het toch heel anders in de praktijk? Om dit te ontdekken hebben we de studenten heel hard nodig. Zij gaan het ervaren. Het gaat een bijzonder jaar worden en we hebben er als docententeam heel veel zin in. ”