Action Day 2019

Op maandag 15 april 2018 organiseert CIOS Sittard-Venlo weer haar Action Day in de Sportzone in Sittard. 

Het thema dit jaar: Net even anders

Op een informele wijze brengen we op deze dag docenten bewegingsonderwijs uit Limburg en Zuidoost-Brabant bij elkaar, geven we algemene CIOS-informatie en bieden we de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops. Deze workshops geven een beeld van het CIOS, geven de mogelijkheid tot eigen deskundigheidsbevordering en bieden handreikingen voor de eigen lessen (bewegings-)onderwijs.Met het aanbieden van de 15 uiteenlopende workshops willen we beweegkennis delen en net even anders doorgeven. Gastdocenten en CIOS-docenten leveren hierbij hun enthousiaste en vakspecifieke bijdrage.

Het programma

9.15 uur       Opening en inleiding door Eric Wishaupt en Ron Eijkenboom (onderwijskundig leiders CIOS)

10.00 uur     1e ronde workshops (tot 11.15 uur)

11.30 uur     2e ronde workshops (tot 12.45 uur)

12.45 uur     Lunchbuffet

13.45 uur     3e ronde workshops (tot 15.00 uur)

15.00 uur    Afsluiting met alcoholvrije borrel

Inschrijven en betalen

Inschrijven gaat digitaal via het inschrijfformulier. Je geeft hierop drie workshops van jouw voorkeur aan. 
De inschrijving sluit op dinsdag 19 maart, vanwege het maximum deelnemersaantal van 275 is het verstandig tijdig in te schrijven.

Het inschrijfbedrag is €40,00. De koffie, de vlaai, het lunchbuffet met de bijbehorende consumpties & de borrel zijn uiteraard hierbij inbegrepen. Wij verzoeken je vriendelijk dit bedrag na de digitale inschrijving over te maken op het rekeningnummer van ROC Leeuwenborgh. Dit bedrag kun je voldoen via de 'schoolkassa' op de Leeuwenborgh website. Kies bij Selecteer college: 'CUvV' en vervolgens 'CIOS', klik op volgende en druk op de '+' achter 'Action day 15 april'. Vul bij 'gegevens student' jouw eigen gegevens in en volg de rest van de stappen. 

Contact

Voor meer informatie kun je bellen met het CIOS (0880015190) of mailen naar of Paul van Noorden: p.vannoorden@leeuwenborgh.nl  of Jasper Vermazen: j.vermazen@leeuwenborgh.nl

Hieronder tref je een overzicht van alle workshops aan:

Inspiratie sessie met verschillende dansvormen en bewegen op muziek

Door gebruik te maken van verschillende invalshoeken kan er een beeld, een sport, muziek,.. omgezet worden naar dans. Inspireer je leerlingen om zelf aan de slag te gaan met bewegingen door middel van verschillende creatieve kaders. In deze inspiratie sessie ligt de nadruk op creativiteit en input vanuit de leerlingen, dit kan zich uiten in verschillende dansstijlen.

Workshopleider: CIOS MBO Dans-docente Axelle Derore

Zelfverdediging – trefspelen

Ieder oefengebied vereist een bepaalde specifieke aanpak in het lesgeven. Zo zeker ook in de zelfverdediging. Aspecten als veiligheid, concentratie, doorzettingsvermogen, hardheid en discipline zijn noodzakelijk om op de juiste manier de les te volgen of te geven. Een van de belangrijkste factoren om de gewenste sfeer in de les te verkrijgen, is de voorbeeldfunctie die uitgaat van de docent. Voornamelijk de demonstratie (plaatje) is daarin erg belangrijk. Tijdens de ‘ACTION DAY’ is het onderwerp bij didactiek, het aanreiken van een stukje structuur (namelijk van voorbeeld t/m het correct nadoen). Daarnaast behandelen we het kanaliseren van het sparren en aanreiking methodische structuren aanvallen en verdedigen

Workshopleider: CIOS-docent Michel van der Donk

Burner Games fantasy

Burner Games zijn actieve, intensieve, actuele, leuke spelletjes, waarmee je elke les LO op een attractieve manier kunt beginnen of afsluiten. Na de positieve ervaringen van vorig jaar gaan we tijdens deze actieve workshop nieuwe spelletjes spelen uit het meest recente boekje: Burner Games Fantasy, die weer talrijke nieuwe spelideeën biedt voor alle leeftijden. Naast een hoge funfactor biedt Burner Games Fantasy ook educatieve mogelijkheden: de eenvoudige startniveaus van de spelen geven ook motorisch minder getalenteerde kinderen en jongeren de gelegenheid om succes en plezier te ervaren. Dit kan hun zelfvertrouwen en zelfbeeld versterken binnen een sportieve context. Meer getalenteerde spelers krijgen geregeld de mogelijkheid om gebruik te maken van hun vaardigheden en om leidinggevende rollen in hun team aan te nemen.

Ik wens elke deelnemer alvast veel plezier en geniet van de vele enerverende nieuwe "Burner"-momenten!

Workshopleider: Dennis Witsiers, Burner Ambassador

Sport eens, wat anders!

Een actieve theoretische workshop voor vakdocenten BO.

Kinderen kunnen na school overal sporten en bewegen. Maar doen ze dat ook? Hoeveel sporten kennen ze eigenlijk en welke past bij hen? Hoe help ik, als docent LO/combinatiefunctionaris, mijn leerlingen op een laagdrempelige manier bij het vinden van een sport die bij hen past?

In deze workshop met activerende werkvormen laten we je zien hoe je leerlingen kennis laat maken met allerlei sporten en hoe je hen stimuleert op zoek te gaan naar een sport die bij hen past. Met als doel: een leven lang sporten met plezier!

Workshopleiders: Dennis Witsiers, docent ALO Eindhoven en Victor van den Hoogen, schrijver van het boek “Welke sport past bij jou?”

Goalcha

GOALCHA is een andere manier van spelen met een bal! Het draait allemaal om de GOALCHA-bal. Een zachte bal met vele voordelen; makkelijk te vangen, makkelijk vast te pakken en het bevordert samenspel, want stuiteren kan niet!
Het concept richt zich op samen plezier beleven, op je eigen niveau mee kunnen doen en je op verschillende vlakken ontwikkelen (zoals balvaardigheid, samenspel, mikken, treffen, jongleren). Iedereen kan meedoen, onafhankelijk van leeftijd, geslacht, motorische en technische vaardigheden.

Daarnaast is GOALCHA overal te spelen! Op het schoolplein, in de gymzaal, op straat etc..

Vele buurtsportcoaches, vakleerkrachten, combinatiefunctionarissen en andere sport- en beweegaanbieders hebben we al enthousiast gekregen over het concept!
De workshop begint met een korte presentatie over wat GOALCHA inhoudt, daarna gaan jullie actief aan de slag om het zelf te ervaren en maken jullie kennis met de nieuwe GOALCHA lesmap.

Workshopleider: Marieke Kalverda (Nederlandse Handbal Verbond)

You.Fo

Maak in deze workshop kennis met YOU.FO: dit is een nieuw, bekroond spel, gebaseerd op het gooien en vangen van een aerodynamische ring met speciaal ontworpen sticks. YOU.FO is veelzijdig. - YOU.FO kan zowel gespeeld worden in sporthallen als buiten en in het water. YOU.FO kan in paren, groepen of teams worden gespeeld. YOU.FO is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder.

Workshopleider: Giel Bos (Bos Sports Consultancy), docent Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (sport en bewegen)

Rekenen kan ook in spelvorm

Math Game is een rekenspel op niveau 1F, 2F en 3F, waarbij de leerling de smartphone moet gebruiken. Met de smartphone kunnen codes worden ontgrendeld waaronder rekensommen zitten. Op deze manier oefent de student op een speelse manier de rekenvaardigheden.

Workshopleider: Jolle de Vries, docent CIOS Sittard Niveau 2 (Medewerker sport en recreatie)

Mindfulness

Activiteiten voor docenten en leerlingen

Er bestaat geen leven zonder stress, dat weet iedereen. Het is dus wel handig om een manier te vinden om met stress om te gaan zodat je je niet telkens zorgen hoeft te maken als het (even) niet goed gaat. Daarover gaat Mindfulness: op een zo fijn mogelijke manier leven met alles wat er is, ook met de moeilijke dingen!

Het mooie van Mindfulness is dat je niks fout kan doen, alles is goed zoals het is…

Tijdens de workshop tijdens de CIOS Actionday krijg je uitleg over het programma RELAXX...! en maak je kennis met Mindfulness in de praktijk.

Workshopleiders: CIOS-docente Jola Willems en collega trainer Manja de Lang

Wielersport voor Dames (let op: alleen voor dames)

2019 staat binnen verenigd fietsend Limburg (Limburg Cycling) in het teken van het actieplan dameswielrennen.

Om de dames op de fiets te krijgen en te houden worden er diverse initiatieven ontplooit.

Tijdens deze workshop willen we ook op de CIOS Action Day dames de kans geven om MET elkaar van de fietssport te genieten.

Onder begeleiding van een trainster wordt er met elkaar gefietst op 1 van de mooiste veilige fietsomgevingen van Europa (Tom Dumoulin Bike Park).

Je mag je eigen (race)fiets hiervoor meebrengen, vanuit Limburg Cycling zijn er ook enkele (race)fietsen beschikbaar.

Workshopleider: Limburg Cycling

Fietsen in het onderwijs

Leerlingen laten kennismaken met de fietssport is praktisch niet altijd even makkelijk op school.

Limburg Cycling wil middels een korte presentatie inzicht geven in de mogelijkheden HOE de praktische invulling van fietsen binnen het onderwijs vorm gegeven kan worden.

Na de presentatie worden oefenvormen aangeboden (praktisch ervaren) voor zowel het BO als het VO.

Een trainer van Limburg Cycling neemt u daarvoor mee op 1 van de mooiste veilige fietsomgevingen van Europa (Tom Dumoulin Bike Park).

Fietsen hiervoor worden door CIOS ter beschikking gesteld, u hoeft GEEN eigen fiets mee te brengen.

Workshopleider: Limburg Cycling

Athletic Skills Model

Eén van de nieuwste sport- en beweegtrends is het Athletic Skills Model (ASM).

ASM ontwikkelt beweegprogramma’s en nieuwe lesstof voor een gezond én actief leven. De visie achter het model wordt onderbouwd door wetenschap en praktijk. René Wormhoudt, grondlegger van het model, geeft de workshop. Hij heeft 24 jaar ervaring met de hoogste teams van AFC Ajax en het Nederlands Elftal. Na het volgen van deze workshop kijk je anders naar je eigen sport- en beweeglessen.

Huis voor de Sport Limburg omarmt het model en rolt dit bij Open Clubs in Limburg uit. Laat je in deze workshop inspireren door de praktijkvoorbeelden en tips die je direct toepast in jouw lessen. Meer plezier – meer creativiteit – meer kwaliteit –minder blessures

Workshopleider: René Wormhoudt

Digitale lesondersteuning in de gymzaal

Welke meerwaarde hebben digitale hulpmiddelen in de lessen bewegingsonderwijs. In de workshop maak je kennis met de Ledsreact disc en de Smart Discs. Twee producten die binnen o.a. spelactiviteiten, coördinatievormen en groepsactiviteiten extra beleving geven. In de workshop gaan we actief aan de slag met beide producten zodat je aan het eind precies weet of en welke meerwaarde deze digitale ondersteuning biedt voor jouw eigen lessen.

Workshopleiders: Erik Spiegelenberg (Nijha) en Koen Vercauteren (Ledsreact)            

De Spelles

De Spelles is een groot platform op sociale media en www.despelles.nl waar aan (vak)leerkrachten, bso-medewerkers, recreatiebegeleiders en verenigingstrainers praktische invulling wordt gegeven hoe je in een (gym)les of daarbuiten iedereen kunt laten bewegen. En dat niet alleen: plezier, enthousiasme en betrokkenheid moeten daarbij hoog in het vaandel staan. De Spelles vindt dat bij een activiteit iedereen moet bewegen en ook kunnen bewegen. Ervaar het in deze workshop

Workshopleider: Matthijs Jansen (leerkracht en oprichter van de Spelles)

Groepsdynamiek: De kracht van een groep

Groepsdynamiek is de sleutel voor een krachtige en succesvolle leeromgeving binnen iedere vorm van onderwijs. Maar hoe maak je van een klas een groep? Hoe creëer je eenheid uit diversiteit? Binnen onze workshop zoomen we in op de wisselwerking tussen groepsdynamiek en groepskracht en geven we jou handvatten om een daadwerkelijk teamgevoel te creëren. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder!

Workshopleiders: Lotte Greven en Daphne Jacobs, docenten CIOS Sittard Niveau 2 (Medewerker sport en recreatie)

Het CIOS wordt ‘net even anders’, van fragmentatie naar integratie

Het CIOS zoals jullie dit al jaren kennen zal het komende schooljaar starten met een nieuw curriculum. Net even anders! Wat gaan de aankomende studenten hiervan merken en wat is voor jullie belangrijk om te weten?

We zullen jullie meenemen in ons ontwikkelavontuur waarbij we vanuit de huidige inzichten in leren een beeld geven wat we anders gaan doen, waarom we dit anders willen gaan doen en hoe we denken te gaan aanpakken. Spannend, maar voor ons het juiste moment. Het aanbieden van onderwijs (in een snel veranderende wereld) dat aansluit bij de beroepscontext en de intrinsieke motivatie van de student. Een informatieve, maar ook interactieve workshop waarbij we graag met jullie in dialoog gaan omtrent onze plannen en ideeën.

Workshopleiders: Eric Wishaupt en Ron Eijkenboom, Cios docenten en onderwijskundig leiders 

Inschrijven en betalen

Inschrijven gaat digitaal via het inschrijfformulier. Je geeft hierop drie workshops van jouw voorkeur aan. 
De inschrijving sluit op dinsdag 19 maart, vanwege het maximum deelnemersaantal van 275 is het verstandig tijdig in te schrijven.

Het inschrijfbedrag is €40,00. De koffie, de vlaai, het lunchbuffet met de bijbehorende consumpties & de borrel zijn uiteraard hierbij inbegrepen. Wij verzoeken je vriendelijk dit bedrag na de digitale inschrijving over te maken op het rekeningnummer van ROC Leeuwenborgh. Dit bedrag kun je voldoen via de 'schoolkassa' op de Leeuwenborgh website. Kies bij Selecteer college: 'CUvV' en vervolgens 'CIOS', klik op volgende en druk op de '+' achter 'Action day 15 april'. Vul bij 'gegevens student' jouw eigen gegevens in en volg de rest van de stappen.