Informatie
studiejaar
2018/2019

Dé sportopleidingen in
het hart van het Zuiden

Sittard en Venlo

Ervaar de opleiding Meeloopdagen & Kennismakingsdag Toelatingstesten van onze opleidingen Aanmelden voor een van onze opleidingen Op de hoogte blijven? Volg CIOS op social media!

Sporten, coachen, een prestatie leveren, mensen motiveren en begeleiden, sociaal betrokken zijn, deze zaken spreken jou aan. Met onze CIOS opleidingen in Sittard én Venlo word je opgeleid om een echte vakman of vrouw te worden op het gebied van sport en bewegen. Je hebt de mogelijkheid om je te specialiseren door de keuzedelen die aan de opleidingen zijn toegevoegd. Volg je de niveau 4 opleiding zijn er zelfs afstudeerrichtingen om je toe te spitsen op bijvoorbeeld Trainer/coach, Agoog, Health coach of Buurt, onderwijs en Sport coördinator. Je legt een breed fundament voor het volgen van een (HBO) vervolgstudie, maar je kunt na je mbo opleiding ook in het werkveld aan de slag. 

Het docententeam daagt jou uit om in beweging te komen en om je blijvend te ontwikkelen op dit vakgebied. Dit doen ze samen met de vijf andere CIOS opleidingen in Nederland. Jij wordt klaargestoomd om op een enthousiaste wijze een bijdrage in de samenleving te leveren op het gebied van sportiviteit, socialiteit en gezondheid.

Het werkveld

Het werkveld Sport en bewegen is enorm groot en divers. Je kunt hier natuurlijk denken aan verenigingen in verschillende sporttakken, maar ook aan scholen, sportbonden en gemeentes. Werkvelden binnen politie, defensie en brandweer zijn ook mogelijk als sportinstructeur of sportcoördinator. Met de uitstroomrichting bewegingsagoog kun je gaan werken bij instellingen zoals gevangenissen, zorginstellingen, jeugdhulpverlening en revalidatiecentra. Daarnaast bestaat het werkveld uit verschillende sportclubs, overheidsinstanties, sport- en recreatieorganisaties en commerciële organisaties zoals fitnesscentra, buitensport en skibanen.

De CIOS opleidingen die wij in Sittard en Venlo aanbieden zijn:

Lees hieronder de interviews met onze CIOS studenten Lucas Pieters en Aukje Koetsier.

Lucas Pieters (17 jaar), Sport- en bewegingscoördinator

“Ik ben iemand die lekker bezig en in beweging moet zijn. Ik kan niet lang stilzitten en me ergens heel lang op focussen. Om deze redenen is de CIOS opleiding de ideale opleiding voor mij. Fitness en basketbal zijn mijn hobby’s en in combinatie met mijn opleiding is sport straks ook mijn vak. Ik sta graag voor groepen als sportinstructeur. Tijdens mijn eerste stage heb ik bij mijn eigen basketbalclub les gegeven en trainers geassisteerd. Super leuk om te doen. Mijn gekozen afstudeerrichting is Trainer/coach met profiel SCUB, dit wil zeggen dat ik sportles kan gaan geven bij onder andere brandweer, politie en Defensie. Deze richting is zeer uitdagend, je leert echt hard te werken en doorzettingsvermogen op te bouwen.

Dit is ontzettend belangrijk omdat je als sportcoach zelf ervaren moet hebben hoe het is om op het toppen van je kunnen nog een stap extra te zetten. Je kunt alleen het maximale resultaat halen als je weet hoe diegene die je coacht zich voelt. En daar gaat het om. Dat moet je kunnen.”

Aukje Koetsier (17 jaar), Sport- en bewegingsleider

“Als vooropleiding heb ik vmbo theoretische leerweg gevolgd bij Porta Mosana College in Maastricht.  Al vanaf de brugklas wist ik dat ik de CIOS opleiding Sport- en bewegingsleider wilde volgen. Na het bezoek aan voorlichtingsavond en de open dag van het CIOS werd ik echt verliefd op de opleiding en de school. Hier wilde ik gaan studeren, sport is echt mijn vak. Dit komt deels door mijn vader die ook aan het CIOS gestudeerd heeft. Hij werkt nu als leidinggevende van de sportinstructeurs bij de Politie. In mijn eerste jaar heb ik drie weken stage mogen lopen bij de Politie, wat natuurlijk geweldig was.

In het eerste leerjaar krijg je vooral veel sportlessen. Ook al wordt je geen (top) sporter, je moet als sportleider wel de technieken, tactieken en regels van veel sporten beheersen en kennen. Het eerste jaar vond ik daarom erg interessant. De leukste vakken van het tweede jaar vind ik de vakken les- en leidinggeven, omgangskunde en ehbso. Deze laatste is boeiend omdat je zo sporters die een blessure oplopen snel en juist kunt helpen. Je voorkomt hiermee dat de blessure groter wordt. Mijn enthousiasme voor de opleiding komt goed van pas tijdens mijn stage bij de basisschool bij mij in de buurt. Ik geef gymles aan kinderen van groep 3 en 5. Het is heerlijk om een les te verzorgen in de belevingswereld van de zes en acht jarigen. De materialen krijgen dan andere namen, zo is een dikke mat bijvoorbeeld een berg en hiermee is de les lekker levendig.

Het vak gezonde leefstijl spreekt mij niet zo aan. We gaan hierbij een aantal uur op bootcamp en een aantal uur het leslokaal in voor de theorie. Binnen dit vak is de opdracht hoe we bijvoorbeeld kantoor medewerkers tijdens het werk in beweging krijgen wel weer aantrekkelijk. Hier komt dan een stuk creativiteit bij kijken. We bedenken dan sportoefeningen die iemand kan doen naast zijn bureau tussen het werk door.

Na mijn niveau 3 opleiding ga ik nog één jaar door binnen het CIOS om mijn niveau 4 diploma te halen. Als ik dan helemaal klaar ben, wil ik graag in het buitenland aan de slag als buitensportinstructeur. Ik zie het voor me dat ik in de winter ski-instructeur ben en in de zomer bijvoorbeeld groepen toeristen begeleid tijdens het raften of klimmen. Mijn keuzedeel is dan ook buitensport. Na een aantal jaren wil ik dan terugkeren naar Nederland en hier aan de slag als organisator van sportevenementen voor kinderen. Ambities genoeg.

Mijn tip aan toekomstige studenten: realiseer je dat je hier geen (top) sporter kunt worden. De opleiding is echt gericht op het les- en leidinggeven en je leert heel veel over diverse sporten.” 

Nieuws

CIOS Dans Sittard | 29 maart dansdemo ‘Feelings’

De studenten van CIOS Dans Sittard spreken de taal van...
Lees verder

CIOS Dansopleiding? Doe eerst auditie op 17 april!

De CIOS Dansopleiding start je niet zomaar. Je neemt eerst...
Lees verder

Action day 2019

Op maandag 15 april is de jaarlijkse Action Day bij...
Lees verder